Tanrının parmağını da kıracaklar!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Dünyanın efsane duvarları arasında Türkiye’den yer alan tek parkura taş ocağı izni verildi…
 
Isparta’nın Aksu ilçesinde bulunan dünyaca ünlü kaya tırmanışı parkurunun da yer aldığı bölgeye mermer ocağı ruhsatı verildi. Eldere köyü sınırlarındaki Kuzukulağı Yaylası’nda yer alan ve dağcılar arasında ‘Tanrının parmağı’ olarak anılan kaya tırmanış parkurları, 100 ila 800 metre arasında değişen devasa bloklardan oluşuyor. Dünyaca ünlü Türk ve yabancı dağcıların kaya tırmanışı için tercih ettiği parkuru da kapsayan geniş bir alanda mermer ocağı açılması için ruhsat verildiği öğrenildi. Bu girişime engel olunmazsa Türkiye’nin en önemli doğa miraslarından biri daha göz göre göre yıkıma kurban edilecek.
Isparta’nın Aksu ilçesine bağlı Eldere köyünde bulunan Kuzukulağı Yaylası, biyolojik çeşitlilik açısından Torosların en önemli gen merkezlerinden biri olarak biliniyor. Yüzlerce yıldır bölgenin Yörükleri için önemli bir keçi yetiştiriciliği alanı da olan bölge, dev kireçtaşı kayalıkların oluşturduğu doğal kulelerle son yıllarda dünyaca ünlü dağcıların da gözdesi haline geldi. Tanrının Parmağı olarak anılan Kuzukulağı Yaylası’ndaki kaya tırmanışı parkurları dünyanın en iyi Alpin rotaları arasında gösteriliyor. Ancak Türkiye gözü gibi koruması gereken bu alanda mermer ocağı açılması için ruhsat verdi.
DEDEGÖL VE ÇEVRESİ GÜLGİLLER İÇİN GEN MERKEZİ
Kuzukulağı Yaylasında Mermer ocağı işletmek için MİGEM’den (Maden işleri Genel Müdürlüğü) ruhsat alan özel bir maden şirketinin, bununla ilgili ÇED süreci başlatmak için Isparta’ya gelerek temaslarda bulunduğu öğrenildi. Türkiye’nin en önemli dağcılık merkezlerinden biri olan Dedegöl Dağı, Melikler ve Kuzukulağı yaylalarıyla her yıl binlerce dağcıyı ağırlıyor. Bir bölümü Kızıldağ Milli Parkı’nın sınırlarında olan Dedegöl Dağı’nın çok büyük bir kısmında ise herhangi bir koruma statüsü bulunmuyor. Ancak son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda, özellikle ‘gülgiller’ familyasının dünyadaki iki önemli gen merkezinden biri olduğu ortaya çıkan Dedegöl Dağı ve çevresi, biyolojik çeşitlilik açısından da korunması gereken önemli alanlardan biri.
BÖLGENİN MEYVECİLİKTEKİ BAŞARISI GEN KAYNAĞINA BAĞLI
Türkiye’nin önemli botanik uzmanlarından biri olan SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özçelik, Isparta ve çevresinde gül, elma ve benzeri meyvecilik üretimindeki kalite ve verimin yüksek olmasının, Dedegöl Dağı ve çevresinin gülgillerin gen merkezlerinden biri olmasından kaynaklandığını açıklamıştı. Türkiye’de yetiştirilen meyvelerin yaklaşık yüzde 70’inin gülgiller kökenli olduğuna da işaret eden Özçelik, Dedegöl Dağı’nın çevresiyle birlikte yıkım projelerinden uzak tutulması gerektiğinin de altını çizmişti.
Isparta’nın Aksu ilçesinde bulunan dünyaca ünlü kaya tırmanışı parkuru
Isparta’nın Aksu ilçesinde bulunan dünyaca ünlü kaya tırmanışı parkuru
KÖYLÜLERE BİLGİ VERİLMEMİŞ
Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Eldere köylüleri, köylerinde açılmak istenen mermer ocağı hakkında hiçbir bilgileri olmadığını dile getirirken, hiçbir kurumun kendilerine bu yönde bir görüş de sormadığını aktardı. Yayla konumundaki Eldere köyünde yaz aylarında 500’e yakın nüfus yaşarken, kış aylarında köylülerin mevsimlik tarım işçiliği için yakın bölgelere gitmesi yüzünden nüfus 130-140 kişiye kadar düşüyor. Geçimlik tarım ve hayvancılıkla uğraşan Eldere köylüleri, bölgede mermer ocağı açılmasını istemiyor.
DÜNYANIN EN İYİ 19 ALPİN ROTASINDAN BİRİ
Tek parça ve sağlam kulelerden oluşan Kuzukulağı kayalıkları, dünyadaki en önemli 19 Alpin rotasından biri olarak biliniyor. Dünyaca ünlü Fransız dağcılar Stéphanie Bodet ve Arnaud Petit tarafından yayınlanan ‘Parois de Legende’ (Efsane Duvarlar) adlı kitapta Türkiye’den yer alan tek parkur olan Kuzukulağı kayalıkları, başvuru niteliğindeki yayının ardından dünyanın ünlü dağcılarının uğrak yeri oldu.
ABD İÇİN YOSEMİTE NEYSE TÜRKİYE İÇİN DEDEGÖL DAĞI ODUR
Alanın bu özelliğinden dolayı Kızıldağ Milli Parkı’nın sınırlarına dâhil edilerek koruma altına alınması için yaklaşık 2 yıldır çalışma yürütülüyor. Ancak bu girişim henüz sonuçlanmış değil. Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz dağcılık camiasının önde gelen isimleri, Kuzukulağı parkurlarının Türkiye için altın değerinde olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyorlar: “Türkiye’de başka bir yerde böyle bir parkur yok. ABD’de bulunan ünlü Yosemite Ulusal Parkı ne anlama geliyorsa burası da Türkiye için odur. Ekonomik olarak da bakıldığında burada bin tane de mermer ocağı açılsa getireceği kazanç bu alanın kaybedilmesiyle oluşacak zararı karşılamaya yetmez!”
2028170cookie-checkTanrının parmağını da kıracaklar!
Önceki haberYaşamı boyunca sendikacı
Sonraki haberİNGİLTERE… Türkiye’deki OHAL Londra’ya da yansıyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.