Tasarı yumuşatılarak kabul edildi

Komitenin oturumunda bu tasarının da içinde olduğu, gündemdeki bütün yasal düzenlemeler oy birliğiyle kabul edildi. Tasarı, Türkiye’nin en fazla rahatsız olduğu Ermeni soykırımına yapılan atıfın değiştirilmiş haliyle benimsendi.

Orjinal tasarının gerekçe bölümünde “Hrant Dink, Ermeni soykırımından bahsettiği için 301. madde çerçevesinde, hakkında yasal işlem yapılmıştı” ifadesi kullanılmıştı.

Değiştirilmiş halinde ise bu madde “Hrant Dink, Ermeni katliamını soykırım olarak nitelendirdiği için 301. madde çerçevesinde hakkında işlem başlatılmıştı” şeklinde benimsendi.

Böylece, Ermeni soykırımının bir gerçek olduğu olgusu tasarı metninde yer almadı. Türkiye, aslında tasarının tamamının Komiteden geçmesine karşı çıkıyordu. Ancak, Türkiye’nin en büyük kaygısı tasarıda “Ermeni soykırımı” olgusunun gerçekmiş gibi yer almasıydı ve bu tasarıda yer almadı.

Komiteden geçen tasarı, Senato genel kuruluna sevkedildi. Tasarının genel kurulda oylanıp, oylanmayacağı ya da ne zaman oylanacağı henüz netlik kazanmadı.

 

1148870cookie-checkTasarı yumuşatılarak kabul edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.