“Tasarruf Politikasına Hayır” yürüyüşüne çağrı

Eyleme gideceklerin saat 11’de DAY MER’de hazır bulunmalarını isteyen çağrı aynen şöyle:

“Muhafazakar parti içindeki kriz gittikçe büyüyor. Başbakan David Cameroon’nun babasının gelir vergisi ödememek için kendi sermayesini başka ülkelerdeki bankalarda saklaması, bu sermayenin içinde Başbakanın kendine ait parasının olması bu hükümetin kimleri temsil ettiğinin en iyi göstergesi. En temelde son bir haftadır yaşanılanlar hükümetin sıradan insaların hayatına ne kadar değer verdiğinin en iyi göstergesi oldu.

Tasarruf kelimesi son 6 yıldır medyada en çok duyduğumuz deyimlerin başında geliyor. Bu kelime her söylenildiğinde İngiltere’deki işçi ve emekçileri korkutan ve %1 tekabül eden zenginleri sevindiren bir kelime anlamına geldi. İşçi ve emekçi kesimler için kısacası kesinti, hak gaspı ve mücadele ile elde edilen hakların ellerinden alınmaya çalışılması anlamına gelirken, zenginler için servetlerine servet katacakları, yürürlüğe girecek vergi ve diğer değişiklikler ile daha fazla sömürü yapabilecekleri anlamına geldi.

Sağlıkda, özelleştirme politikaları ve sağlık bütçesine yapılan kesintiler ile bir çok hastane doktor ve hemşire yetersizliği ile karşı kalırken, tedavi için bekleme süreleri 4’e katlanmış durumda.

Konutda, 3 milyon eve acil ihtiyaç varken, hükümet belediyelerin ev yapma hakkını ellerinde alıp ellerindeki arsaları özel şirketlere peşkeş çekiyor.
Eğitimde, eğitim bütçesindeki enflasyon altı kesinti, eğitim bütçesini ihtiyaçtan daha çok kendi isteği doğrultusunda paylaştıran hükümet, bir çok öğretmenin işini kaybetmesine ve okulların araç ve gereç ihtiyaçlarını karşılayamadığı bir sürece girdi. Bunun yanında öğretmenlerin ücret ve çalışma koşullarında yapılan saldırılar yaklaşık 50 bin öğretmenin işi bırakmasına ve öğretmen krizini yaşanmasın yol açıyor.

İş ve çalışma koşullarda ise ücretlerin dondurulması ve çalışma koşullarında getirilen esnek ve sıfır saat kontratlar İngiltere’de ‘Çalışan Yoksul’ anlayışınıda kendisi ile birlikte getirdi. Dünyanın 6. zengin ülkesi olan İngiltere’de 1975’de 7.5 milyon yoksulluk sınırında yaşarken 2016’da bu sayı 16 milyona fırladı. Muhafazakar Partinin 2010 iktidara gelmesinden bu yana tasarruf ve kesinti politiklari dogrultusunda sıradan bir işçinin gelirinde %15 gibi bir kesinti görülürken zengiler gelirinin bu zamanda ikiye katladı.

Sağlıkda herkes için;
* Tamamen kamulaştırılmış ve yeterince bütçe ayrılmış bir Ulusal Sağlık Servisi (NHS).
* Daha fazla sağlık çalışanı için yatırım ve daha çok sağlık çalışanı.
* Hastane kapatmalarına son.
* Bekleme zamanı azaltılsın, herkese zamanında tedavi.

Konut da herkes için;
* Sosyal Konut hakkı – belediyelere ev yapma hakkı geri verilsin!
* Herkese kalıcı ev yaşanabilir konutlar.
* Kiralar kontrol edilsin – kira artışına SON!!

İş ve çalışma koşullarında herkes için;
* Anti-Sendikal yasalar geri çekilsin ve herkese örgütlenme ve greve gitme hakkı verilsin.
* Sıfır saat kontrat ve esnek çalışma kontratları kaldırılsın.
* Hersek askeri ücret değil, herkes için yaşanabilinir ücret.

Eğitimde ise herkes için;
* Üniversite harçları kaldırılsın ve herkese üniversiteye gitme hakkı verilsin.
* Geleceğe yatırım yapalım ve eğitime daha fazla bütçe.
* Eğitimin özelleştirilmesine HAYIR!”

856910cookie-check“Tasarruf Politikasına Hayır” yürüyüşüne çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.