TBMM yeni başkanını seçecek

23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, bu görevi 3 yıl 6 ay 5 gün sürdürdü. Atatürk’ün ardından Meclis Başkanlığına seçilen Fethi Okyar, 1 yıl 21 gün görev yaptı.


Meclis tarihinde en uzun süre başkanlık görev yapan isim, Abdülhalik Renda oldu. Renda 1 Mart 1935’te aldığı görevi 5 Ağustos 1946 yılına kadar sürdürdü ve 11 yıl 5 ay 4 gün ile en uzun süre Meclis başkanlığı yapan kişi unvanını aldı. Renda’yı, 10 yıl 4 ay 4 gün ile Kazım Özalp, 10 yıl 5 gün ile Refik Koraltan izledi.


TBMM Başkanlığını 2 ay 7 gün yürüten İsmet Sezgin, 23 Meclis Başkanı arasında bu görevi en kısa süre yapan kişi oldu.
Son iki dönemden beri Meclis başkanlığı görevinde bulunan Bülent Arınç, 4 yıl 8.5 ay süreyle 1970 yılından beri bu görevi en uzun süre yapan isim oldu.


YOĞUN DÖNEM BAŞLIYOR


23. Dönem parlamentosunu oluşturan milletvekillerinin 4 Ağustos Cumartesi günü yemin etmesinin ardından Meclis yoğun bir döneme girecek.
TBMM’nin yapacağı ilk iş Meclis Başkanını seçmek olacak. İçtüzüğe göre, Meclis başkanlığı için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yasama yılı oluyor.


Siyasi parti grupları, Meclis Başkanlığı için aday gösteremiyor. TBMM Başkan adayları, Meclis üyeleri içinden, Meclisin toplandığı günden itibaren 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildiriliyor. Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor.


TBMM Başkanlığına adaylık başvurusu, 8 Ağustos Çarşamba günü saat 24.00’e kadar sürecek. 9 Ağustos Perşembe günü ise seçim turlarına başlanacak.
TBMM Başkanının seçiminden sonra Meclis Başkanlık Divanı oluşturulacak.


Başkanlık Divanının seçiminin ardından, TBMM’de iki süreç başlayacak. Bunlardan biri 11. Cumhurbaşkanı seçimi, diğeri ise 60. Hükümetin programı ve güvenoylaması olacak.
 

1046280cookie-checkTBMM yeni başkanını seçecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.