TCMB yeniden döviz satacak

Banka, kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde her zaman olduğu gibi doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabileceğini de açıkladı


Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, son dönemde uluslararası kredi piyasalarında yaşanan sorunlar nedeniyle küresel finans sektörünün güvenilirliğine ilişkin kaygılar oluştuğu ifade edilerek, bu gelişmelerin global likidite akışını olumsuz etkileyerek özellikle dolar likiditesine olağanüstü bir talep doğurduğuna dikkat çekildi.


Merkez bankalarının hızlı ve koordineli bir şekilde hareket ederek piyasaların etkin çalışmasını sağlamak üzere para piyasalarındaki likidite sıkışmasını gidermeye çalıştığı bildirilen açıklamada, bu doğrultuda  Bankanın aldığı karar ve uygulamaların da piyasaların işleyişini düzenli hale getirmek amacı taşıdığı vurgulandı.


Açıklamada, “ihalelerde satımı yapılacak döviz tutarı günlük 50 milyon ABD doları olarak belirlenmiş olup, gerekli görülen günlerde ihalelerdeki satım tutarı artırılabilecektir.
Önümüzdeki dönemde döviz piyasası gelişmelerine bağlı olarak günlük ihale tutarlarında önceden duyurularak değişiklik yapılabileceği gibi, gerek duyulursa ihaleler durdurulabilecektir.


Ayrıca, döviz satım ihalelerinin döviz piyasasındaki likidite ihtiyacını tam olarak karşılamadığı, ihalelere rağmen likidite azalmasına bağlı olarak oluşacak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda aşırı dalgalanma gözlenmesi halinde ise her zaman olduğu gibi Merkez Bankası doğrudan döviz satım müdahalesinde bulunabilecektir” denildi.

1068590cookie-checkTCMB yeniden döviz satacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.