Tezkere’ye 507 kabul oyu

Genel Kurul, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın başkanlığında saat 15.00’te toplandı. Toptan’ın, Başkanlığın sunuşları bölümünde yer alan Başbakanlık Tezkeresini okutmasının ardından görüşmelere geçildi. Görüşmelerin ardından Başbakanlık Tezkeresi, 19’a karşı 507 oyla TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.


Tezkere üzerinde elektronik cihazla yapılan açık oylamaya, 526 milletvekili katıldı. Başbakanlık tezkeresi, 19 ret oyuna karşı 507 oyla benimsendi.


“TEZKERE HAYIRLI OLSUN”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tezkerenin TBMM’de kabul edilmesi ile ilgili olarak, ”Ülkemiz, milletimiz için, teröre karşı mücadeleyi uluslararası bir karar olarak görenler için hayırlı olsun” dedi.


Erdoğan, tezkerenin TBMM’de kabul edilmesinin ardından, Meclis kulisinde bir gazetecinin, ”Tezkerenin kabul edildiği dakikalarda Başkan Bush da bir açıklama yaparak, ‘Türkiye’nin sınır ötesine asker göndermesi Türkiye’nin yararına değildir’ açıklaması yaptı. Tezkerenin kabulü, bu açıklama ve görüşme öncesinde nasıl değerlendirilmelidir?” sorusuna, ”Kimin ne dediğini bilmediğini” belirten Erdoğan, şunları kaydetti:


”Ben sadece şu anda TBMM olarak tüm parlamenterlerimizle biz kahir ekseriyetle bir karar verdik. Bunun için de kimin ne dediği değil, TBMM’nin ne dediği önemlidir ve bu kararı da TBMM almıştır. Ülkemiz için, milletimiz için, teröre karşı mücadeleyi uluslararası bir karar olarak görenler için hayırlı olsun diyorum.”


“AMACIMIZ SAVAŞMADAN SONUÇ ALMAK”


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, tezkerenin kabul edilmesine ilişkin, ”Amacımız savaş değil, savaşmadan sonuç almaktır” dedi.


Tezkerenin 507 oyla kabul edilmesini ”büyük bir mutabakat” olarak değerlendiren Baykal, konuşmasını şöyle sürdürdü:


”Böyle bir karar alıp, onun üzerine yatmak olmaz. Şartlar gerektiğinde kullanmamak mümkün değil. Oyun olmaz. En etkin şekilde bu yetkiyi kullanmak zorundasınız. Bundan öncekilerde ABD’nin müdahalesine ortak olunup olmamasıydı. Şimdi bıçak kemiğe dayandı. Terörle mücadelede, olması gerektiği için çıkarılıyor; ABD’nin talebiyle değil. Şaka kaldırmaz. Ciddi bir şekilde Türkiye’nin bütünleşik bir politika ortaya koymasıdır. Umarız ABD, Türkiye’nin ciddiyetini kavrar işbirliğine girer. O zaman iş değişir müdahaleye belki gerek kalmaz.”


“SORUMLULUK SİYASİ İKTİDARA AİT”


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakanlık tezkeresinin TBMM’de kabul edilmesiyle ilgili olarak ”Bu aşamadan sonra bütün sonuçlarıyla sorumluluk siyasi iktidara aittir. İnşallah TBMM’nin verdiği bu yetki çerçevesinde, gereği neyse onu cesaretle yapabilirler” dedi.


Oylamada neden 19 fire verildiği yönündeki bir soru üzerine Bahçeli, DTP sözcüsünün ”hayır” oyu vereceklerini açıkladığını ve DTP’li vekillerin de bu doğrultuda oy kullandığını söyledi. Bahçeli, ”Biz kimin ne yaptığını saymıyoruz. Bizim görevimiz o değil” dedi.



 

1049400cookie-checkTezkere’ye 507 kabul oyu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.