İthal kan ürünleri sıkıntısı için önlemler alındı

Buna göre, sorun çözümleninceye kadar bu ürünler eşdeğer ilaç uygulamasından çıkarılırken, ithalatçı firmalar tarafından belgelenmesi halinde, bu ürünlerde 3 ayda bir fiyat ayarlamasına gidilebilecek. 


Bir süredir bağışıklık sistemini güçlendirici kan ürünü olan immunoglobulinlerin piyasada bulunmasından yaşanan sıkıntıların nedeni, bunun büyük üreticilerden biri olan Çin’de, vericilerin oluşturduğu havuzda enfeksiyon ortaya çıkması ve bu ülkede üretimin durması olarak gösteriliyor. Bu ürünlerin dünya üzerinde bulunabilirliği azaldığı için fiyatları yükselmişti.


Sorunu çözümlemek ve hastaların mağduriyetinin giderilmesi için Sağlık Bakanlığı bir takım önlemler aldı. Önlemler şunlar:


* İlaç Fiyat Kararnamesinde değişiklik yapılarak, yükselen fiyatlara adapte olamamaktan dolayı ülkemizin sıkıntıya girmemesi amacıyla, bu ürünlerin fiyatlarının 3 ayda bir araştırılması benimsendi. 


* Bu ürünlerin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezindeki tahlil süreci ve masrafı azaltıldı.


* Eşdeğer İlaç Kararnamesine göre, eşdeğer en ucuz ürünün fiyatı ve artı yüzde 22’si ödeniyordu. Ülkemizde eşdeğer ürün sıkıntısı yaşandığı dikkate alındığında, pahalı ürün ile en ucuz eşdeğeri arasında ortaya çıkan anlamlı fiyat farkından dolayı vatandaş mağdur olmaktaydı. Vatandaşların bu anlamlı fiyat farkını ödeyerek mağdur olmaması için, sıkıntılı dönem aşılıncaya kadar bu ürünler eşdeğer ilaç uygulamasından çıkarıldı. Buna göre, artık ayaktan tedavide emekliler fiyatın yüzde 10’unu, çalışanlar ise yüzde 20’sini ödeyecek. 


* Türk Eczacıları Birliğine bu ürünleri ithal edip depolama yetkisi verildi. 


Ayrıca Sağlık Bakanlığı da bu konuda ihale hazırlıklarına devam ediyor. Bu çerçevede Bakanlık söz konusu ürünleri stoklayabilecek.

722260cookie-checkİthal kan ürünleri sıkıntısı için önlemler alındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.