The Guardian’dan Türkiye eleştirisi

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf 47 ülke arasında insan haklarını en çok ihlal eden ülke olduğuna dikkat çekilirken Türkiye’nin çocuk haklarının ihlal edildiği de öne sürüldü.

The Guardian gazetesi, “15 yaşında bir Türk kızının taş attığı iddiasıyla 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığı”ni belirterek, terörle “Berivan” olayını ayrıntılı bir biçimde aktardığı haberinde mücadele yasası çerçevesinde şimdiye kadar 737 çocuk hakkında dava açıldığına da vurgu yaptı.

İngiliz The Guardian gazetesi, Ekim ayında Batman’da PKK yanlısı bir gösteri sırasında polise taş attığı ve slogan attığı gibi savlar ile gözaltına alınan Berivan adlı 15 yaşındaki bir kızın, terör eylemlerinden suçlu bulanarak 8 yıla yakın hapis cezasına çarptırıldığını yazdı. Kızın iddialarını reddettiğini de belirten gazete şöyle devam etti:

“Dava, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine taraf 47 ülke arasında insan haklarını en çok ihlal eden ülke olarak ilan edilmesinden ardından insan hakları sicilinin yeniden büyüteç altına alındığı bir döneme rastlanıyor.”
Gazete, Berivan’ın Türk basınında yayımlanan duygusal mektubunun bazı bölümlerini de aktardığı haberinde “Mahkumiyet, Türkiye’de 2006 yılında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası çerçevesinde çocukların terörle ilgili suçlardan cezaevine atılması uygulamasına vurgu yapıyor” dedi.

-“6 ÇOCUK 23’ER HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI”-

Son resmi verilere göre, Türk cezaevlerinde halen 2 bin 622 çocuğun bulunduğunu belirten gazete, Diyarbakır İnsan Hakları Derneğine dayanarak yürürlüğe girmesinden bu yana terörle mücadele yasası kapsamında 737 çocuk hakkında dava açıldığına dikkat çekti.

The Guardian, Diyarbakır kentinde geçen yıl yargılanan 267 çocuktan 78’inin hapis cezasına çarptırıldığını belirtirken “Geçen kasım ayında savcı, taş ve Molotov kokteylleri atmakla suçlanan 13-14 yaşlarında 6 çocuk 23’er hapis cezasını talep etti” diye yazdı.

İnsan hakları savunularının cezaevlerine konulan çocukların bir çoğunun yanlış suçlamaların kurbanı olduğunu, verilen cezaları, Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan yükümlülüklerinin ihlalini oluşturduğu gerekçesiyle kınadıklarını kaydeden gazete, “Cezaevlerindeki çocukların çoğu erkek olmakla birlikte kısa bir süre önce Diyarbakır’daki bir cezaevinde, yasak gösterilere katıldıkları savı ile mahkum edilen 18 yaş altında kızlar için ek bir bina açıldı” dedi. Gazete şöyle devam etti:

“Geçen hafta Türkiye, 1959 ile 2009 arasında Avrupa insan hakları sözleşmesini en çok ihlal eden ülke olarak ilan edildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince açıklanan verilere göre, Türkiye, tüm ihlallerin yüzde 19’unu oluşturuyor ve aleyhinde 2 bin 295 karar verildi. Türkiye’nin aynı zamanda 2009’da da en yüksek ihlal oranına sahip ve bin 625 olumsuz karardan 347’sini oluşturuyor. En çok rastlanan ihlal ise, adil yargılama ihlalidir.”

829030cookie-checkThe Guardian’dan Türkiye eleştirisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.