The Independent: Batı ikiyüzlü

Batı’nın iki ülkeye de demokratikleşme baskısı yapmamasını petrol çıkarlarına bağlayan İngiltere’nin ciddi ulusal gazetesi The Independent; önümüzdeki on yıl içerisinde Kazakistan’ın dünyanın en büyük 10 petrol üreticisinden biri haline geleceğini aynı zamanda geniş doğal gaz yataklarıyla da dikkat çektiğini yazdı.


The Independent gazetesi, Kazakistan’da dün yapılan seçimleri değerlendirirken ”Devrime sırt çeviren Kazakların tercihi Sovyet dönemi istikrarı” yorumunu yaptı.


The Independent’a göre, eski Sovyet cumhuriyetlerinde son yıllarda tanık olunan devrim ve rejim değişikliklerine rağmen, Kazakistan’ın bu açıkça bu trendin dışında kaldığı gözlendi.


”Son iki yıl içerisinde Sovyetlerden kalma liderlerin sokak protestolarıyla devrildiği Gürcistan, Ukrayna ve Kırgızistan’da tanık olunan kadife devrim silsilesi artık miyadını doldurmuş olabilir” değerlendirmesini yapan The Independent, geçmişte ve ve dünkü seçimlerde Azerbaycan ve Kazakistan’da siyasi değişim yönünde bir hareketlilik olmadığını aktardı.


The Independent, 1989’dan bu yana Kazakistan’ı yöneten Nursultan Nazarbayev’in yolsuzluk iddialarına rağmen üçüncü bir dönem devlet başkanlığına gelmesinin kesin göründüğünü, ama seçimlerin ne kadar demokratik bir ortamda yapıldığının tartışmaya açık olduğunu yazdı.

785860cookie-checkThe Independent: Batı ikiyüzlü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.