The Independent: Türk erkekleri şövalye

Gazete, Türkiye’de genelevlerde zorla çalıştırılan ’seks köleleri’nin kurtarılması çabalarını değerlendirirken genelev müşterilerinin ’şövalye’ gibi davranarak zorla çalıştırılan kadınlar konusunda ihbarda bulunduğuna dikkat çekti. Gazete şunları yazdı:


“İnsan haklarına gösterdiği dikkat veya kadınlara sempati ile muamele etmekle pek ünlü olmayan ülkenin güvenlik güçleri, insan kaçakçılığı kurbanı olan kadınları bulmakta ve genelevlerinden kurtarmak konusunda etkileyici başarılar gösteriyor.”


100 KADIN KURTARILDI


Son 6 ayda başta Ukrayna, Moldova, Romanya ve Rusya olmak üzere, çeşitli ülkelerden 100 kadının kurtarıldığını ve Türk polisinin 10 kadar kaçakçılık şebekesini dağıttığını belirten gazete, bu başarının arkasında iki faktörün bulunduğunu kaydetti. Gazete, bu iki faktörü, seks kölesi kadınların başvurmaları için geçen mayıs ayında BM Uluslararası Göç Örgütü (İMO) tarafından tesis edilen ’yardım hattı’ ve bir ’şövalye’ gibi davranan genelev müşterilerinin tutumu olarak sıraladı. Gazete şu sözlere yer verdi:


“İkinci ve daha az beklenen faktör, genelevlerin Türk müşterileri. Yardım telefonu kurulmasından bu yana alınan ihbarlardan yüzde 74’ü erkeklerden geldi. Yani, profesyonel bir genelev kadını ile bu iş zorla yaptırılan bir kişi arasındaki farkı anlamayı öğrenmiş olan müşteriler.”


İMO: AVRUPA’DA YOK


İMO Türkiye Temsilcisi Marielle Lindstrom da, “Çok şaşırdım. Böyle bir şeyi Avrupa’nın başka bir yerinde görmedik. Türk erkeklerinin kadınlar konusunda modası geçmiş görüşleri var. Hayat kadınlarını kullanmaktan çekinmez ancak kadınların bunu gönüllü yapmalarını ister. Eğer kadın isteyerek yapmazsa gururları incitilir” değerlendirmesini yaptı.


The Independent, ’kırmızı telefon’ uygulamasını anlatırken, sınır kapılarında polisin riskli ülkelerden gelen kadınların pasaportlarının içine bir broşür koyduğunu, Türk televizyon kanallarında da Rusça ilanlar yayınlandığını belirtti.


 



 
 
 

786440cookie-checkThe Independent: Türk erkekleri şövalye

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.