Tilkiler yaşadı… Av yasağı artık engelsiz

İngiltere ve Galler’de köpeklerle avlanma yasağının 18 Şubatta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasağı Hayvanları Koruma Dernekleri Yüksek Mahkeme’nin akrarını memnuniyetle karşıladı.


Yüksek Mahkemenin, İngiliz Parlamentosundan geçen yasaklama kararına onay vermesine rağmen, av taraftarları hukuki süreci uzatarak zaman kazanma mücadelesi veriyor. Yasağın hayata geçmemesi için ek hukuki temyiz yolları arayan av taraftarları başarılı olurlarsa av yasağının devreye girmesi bu yılın eylül ayına sarkacak. Vahşi Sporlarla Mücadele Ligi ise karşı hamle yaparak yasağın 18 Şubat itibariyle devreye girmesi için yoğun çaba sarfetme kararı aldı. Hayvanları Koruma Derneği Temsilcisi John Rolls “Barbar spora daha fazla tahammülümüz kalmadı. 18 Şubatın nihai tarih olmalı” dedi.


İki taraf arasındaki atışmalar kızışırken, hükümet daha orta yol bir tavır sergiliyor. Hükümet sözcüsü, yasaya karşı her türlü hukuksal başvuruları “meşru hak” olarak değerlendirdi. Açıklama, yasaya karşı çıkanlarca, hükümetin eleştirilere karşı ılımlı yol izleme politikası olarak yorumlandı.


Av taraftarları, yasağın hayata geçmesine engel olmak için büyük çaba sarfetmiş, geçen ekim ayında Avam Kamarasını basarak büyük bir ses getirmişlerdi. Av taraftarları, hükümeti kırsal kesimin gerçeklerini bilmemekle suçlayarak, büyük bir direniş örneği sergiliyorlar.



YASAK, ŞİMDİDEN DELİNİYOR


Av taraftarları yasak yürürlülüğe girse bile avlanmayı polis yetki kanunundaki bir boşluktan yararlanarak sürdürebilecekler. Polis av yasağını ihlal edenleri otomatik olarak tutuklamayacak.


Av yasağının “Asayişi ihlal” gibi bir sorun teşkil etmediği gerekçesiyle, anında tutuklama yapmayacak. Polis avcılara karşı tutuklama inisiyatifini minimum düzeyde kullanacağını bir basın açıklamasıyla duyurdu.


Ortamı daha fazla germekten kaçınan polis avlananları uyarmaktan kaçınacak. Bu nedenle, şikayet gibi haller olmadığı müddetçe köpeklerle ava çıkanları tilki avından vaz geçirecek. Polisiye bir yaptırım olmadığından, yasağa rağmen tilki avı  devam edebilecek.


AÇIK GAZETE: Spor diye köpekleri kullanarak yapılan tilki avının yasaklanması için hayvan hakları savunucuları uzun bir mücadele verdiler. Avcılar, yasağa karşı yüzbinlerve kişi yürütmeyi başardı. Avcılar, İşçi Partisi’nin ülkenin kırsal sorunlara yabancı olmakla suçladı. İşçi Partisi seçimlerden önce verdiği radikal sözden dönemedi ve yoğun muhalefete karşın tasarıyı yasallaştırdı.


Tilkileri kutluyor. Açık Gazete olarak onların yanında olduğumuzu kulaklarına fısıldıyoruz…

777780cookie-checkTilkiler yaşadı… Av yasağı artık engelsiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.