Times: İngiliz askeleri ‘sağır’ dönüyor

The Times, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası’ndan yararlanarak,Savunma Bakanlığı’ndan Afganistan’daki İngiliz askelerinin iştme sorunu hakkında bilgi istedi. Bakanlığın verdiği bilgi ve rakamlar,bugüne kadar süren İngiliz askeri mücadelerinin anlatılmamış öyküsünü ve durumun vahametini gözler önüne serdi.


Afganistan’daki İngiliz birliklerinde görev yapan her 10 askerden birinin, şiddetli çatışma ve bomba sesleri nedeniyle işitme zorluğu çektiğini ortaya çıkaran Times, işitme sorunu olan askelerin geri hizmete verildiğini belirterek, işitme zorluğunun askerlerin sivil hayatlarındaki iş beklentilerini de etkilediğini iletti.


Gazete, Afganistan’daki silahlı çatışma ve bomba gürültüsünün, iki dünya savaşı ve Kore Savaşı’ndaki çarpışmaların gürültüsüyle kıyaslanabileceğini iddia etti.


Gazete ayrıca, İngiliz askeleri ve Şia militanları arasında en şiddetli çarpışmaların 2004-2005 yılları arasında meydana geldiğini ve çatışmalarda yüzlerce askerin İngiltere’ye ‘kalıcı işitme’ sorunuyla geri döndüğünü de ekledi. 


Afganistan’da yol kenarı bombaları,Taliban güçleriyle şiddetli yakın çarpışmalar ve koalisyon güçlerine bağlı uçaklar tarafından atılan 500 librelik bombaların, askerlerin kulak zarının yırtılmasına neden olduğu ve bazı durumlarda kesin sağır bıraktığı da gazetenin haberinde yer alıyor.


İngiliz Kraliyet Alayı, geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Savunma Bakanlığı’na karşı açılan  1.195 ‘işitme kaybı’ davasi ile ilgilenmek zorunda kaldıklarını açıkladı.


Haberde ayrıca, sayıları 580 Grenadier Guard’lardan (el bombası atan muhafızlar) sadece 411’inin aktif görev yaptığı 37’sinin de ağır işitme sorunu çektiği belirtilirken, Afganistan’a 6 aylık bir görev için giden İngiltere’ye geri dönen 691 Kraliyet Ordusu askelerinden 240’ının işitme zorluğu çektiği ve bunlardan 35’inin ‘konuşlandırılamaz’ ve ‘limitli konuşlandırılabilir’ diye kategorilere ayrıldığı bilgisi yer alıyor.


İngiliz Savunma Bakanlığı, Afganistan ve Irak savaşında işitme duyularını kaybeden askerler için tazminatların ‘en düşük- duyusal-sinirsel işitme kaybı olmayanlar 5.250 sterlin ve ‘sağır’ olanlar 46.000 sterlin diye sınıflandırıldığını bu rakamın, 5.775 sterlinden 92.000 sterline kadar da çıkabildiğini açıkladı. 

816890cookie-checkTimes: İngiliz askeleri ‘sağır’ dönüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.