Tüketicilerin yüzde 75’i sahte ürün alıyor

Demirtaş, yaptığı açıklamada, Türkiye’de ve dünyada kayıt dışılığın halen büyük sorun olduğunu kaydetti. Kayıt dışılığın en önemli kollarından birisinin “sahte ve merdiven altı üretim” olduğunu kaydeden Demirtaş, sahte ürünler nedeniyle devletin uğradığı kaybın geçen yıl 4 milyar dolar civarında olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Demirtaş, bu miktar ile iki milyon kişiye asgari ücretle istihdam sağlanabileceğini belirtti.


Sahte ürün ticaretinin dünyadaki boyutunun geçen yıl 512 milyar dolar olduğunu, bu yıl ise 550 milyar dolara ulaşmasının tahmin edildiğini anlatan Demirtaş, şunları kaydetti: “Merdiven altı üretimin ekonomik boyutları tam olarak ölçülemiyor. Özellikle ilaç, oyuncak, ev bakım ürünleri, yiyecek ve içecek ürünlerinde sahtecilik arttı. Sahteciliğin en yaygın olduğu ürün grupları olarak, ilaç, otomotiv, makine yedek parçaları, motor yağı, giyim eşyası, ayakkabı, parfüm, kozmetik ürünler, diş macunu, çay, kahve, rakı, şarap, kola, kredi kartı, sigara, pil, bebek maması ve benzeri ürünler sayılıyor. Çöp torbasının bile sahtesi var. Sahte ürünler ile ilgili rakamsal veriler ürkütücü. Gelişmekte olan ülkelerdeki ilaçların yüzde 10 ile yüzde 20’si standartlara uymuyor.”


“GELİŞEN TEKNOLOJİ SAHTECİLERE YARDIM EDİYOR”


Demirtaş, sadece Fransa’da sahte otomobil yedek parçası üreten 57 şirketin bulunduğunu öne sürdü. Türkiye’de sahte sigaranın devlete tahmini vergi kaybının 750 milyon dolar olduğunun ifade edildiğini anlatan Demirtaş,”(En iyi sahte saat bizde var) diye vitrinine ilan yapıştıran cüretkarlar bile var. Sahte içkinin sektöre zararı ise 400
milyon doları buluyor” diye konuştu.


Gelişen teknolojinin de sahtecilere yardım ettiğini ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bazen marka sahibi bile ürünün sahte olduğunu anlayamıyor. Şirketlerin amblem, ürün bilgileri ve ambalajları çok kolay ve birebir taklit edilebiliyor. Sahte ürünler, daha çok küçük ölçekli marketlerde, açık pazarlarda ve el altından satılıyor. Ülkemizde hala tüketicilerin yüzde 74’ü orijinal fiyatların yüksekliği nedeniyle sahte ürün satın alıyor.”
Demirtaş, sahteciliğe mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğini de dile getirdi.


 



 

1031700cookie-checkTüketicilerin yüzde 75’i sahte ürün alıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.