İNGİLTERE… Toplum olarak koronovirüs sınavından geçiyoruz

Koronovirüsten dolayı zor günler geçiriyoruz. Toplum olarak(bazı fırsatçı marketler dışında) iyi bir sınav verdiğimizi düşünüyorum. Topluma hizmet veren dernekler ve çatı örgütleri çok hızlı refleks göstererek önlemler aldılar, bilinç yükseltici duyurularda teknolojiyi başarıyla kullandılar. WhatsApp dayanışma gruplarıyla ihtiyacı olana el uzatmaya başladılar.

DAY MER geçen salı akşamı ikincisini düzenlediği “online” halk toplantısında uzman görüşleriyle kafalardaki sorulara yanıt aradı. Bir başka etkinliği de toptancı ve marketlerden bağış olarak topladığı zorunlu tüketim maddelerini North Middlesex’de özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına “teşekkür” olarak sunmasıydı. Tam bir kara gün dostluğu olan bu kampanya, kültürleri birbirlerine yakınlaştıracak ırkçılığın ruhuna da tuz ruhu dökecektir.

DAY MER Yönetim Kurulu Arif Bektaş (tel: 07939084264) son olarak “HaringeyCovid19Dayanisma” adlı WhatsApp grubundan “Merhaba arkadaşlar, gıda toplayıp NHS çalışanlarına ulaştırmak için yardımınıza ihtiyacımız var. Paketler marketlerde hazır hale getiriliyor. Oradan alıp NHS çalışanlarına ve ihtiyaç için arayanlara götürülecek(fazlası daha sonra dağıtılmak üzere derneğe bırakılacak). Kim yardım edecekse, arabasının olup olmadığını da yazarsa sevinirim” çağrısını yaptı. WhatsApp grubuna katılmak isteyenlerin Bektaş’a ulaşmaları yeterli. Ayrıca kendisini yüksek risk grubunda görmeyen okurların bu çağrıya ses vereceğini umuyorum.

Ülkede en korunaklı olan kraliyet ailesinden Prens Charles’ın bile virüse yakalandığı bir ortamda, başka hayatlar için yardım peşinde koşan DAY MER’li arkadaşları kutluyorum. DAY MER’in yanı sıra toplumu korumaya yönelik uyarı yayınlayan Londra’da topluma hizmet veren 26 dernek ve çatı örgütünün ortak bileşimi olan Demokratik Güç Birliği (DGB), ihtiyacı olan toplum üyelerine dost eli uzatmak için harekete geçen Britanya Alevi Kültür Merkezi ile İAKM-Cemevi yönetimi, Londra’da mahsur kalan Kıbrıslı öğrencilerin KKTC’ye dönmesi için özel çaba gösteren Kıbrıs Türk Gençlik Birliği İngiltere, durumun ciddiyetini aktaran Kıbrıs Türk Toplum Merkezi, toplumu facebook’taki canlı paylaşımıyla sürekli uyaran Ramadan Camii Vakıf Başkanı ve UK İslamic Funeral Service’in yöneticisi Erkin Güney ile yazar arkadaşım Sinan Ersoy da alkışı hak ediyor…

Gönül ister ki bu kriz döneminde çalışanlarını koruyan işletme sahiplerini de alkışlayalım. Böylesi bir kriz yönetimi patron-işçi arasında sosyal bir dayanışma örneği olacak, gelecekte de “vefa” olarak geri dönecek. Günlük kazancıyla ayakta durabilen ve kalabalık aile geçindiren pek çok emekçiyi düşünün, koronoyla mücadele ederken bir taraftan da gelirlerinin sıfıra inmesi hiç de iç acıcı değil. Siz “hani hükümet yardım etmiyor mu? İşverene çalışanları için destek çıkmıyor mu?” diye sorarsanız, kayıtsız çalışan ya da çalıştırılan toplum üyelerinden söz ediyorum dostlar. Bu tür işletme sahibi patronların da bu sınavdan başarıyla geçmelerini diliyorum.

Krize bir başka açıdan bakarsak, İngiltere’deki bizim toplumun koronovirüse verdiği kurban oranının ülke genelinden kat kat fazla olduğunu düşünüyorum. Bu yazıyı kaleme aldığım 25 Mart akşamı 66 milyonluk ülkede virüsten ölüm sayısı yaklaşık 450, bizim 300 binlik toplum nüfusumuzda bilinen ölüm sayısı ise 11’i bulmuştu. Bu rakamlar oransal olarak ülke genelinde yüzbinde 0.6 (yarım), bizim toplumda ise yüzbinde 3.6’ya denk düşüyor. Buradan bizim toplumun kapalı ve içiçe yaşamasının dayanışma gibi artıları olduğu kadar bulaşıçı hastalığı yayma gibi eksileri olduğu sonucu da çıkarılabilir. Sanırım ekonomik kriz gibi salgından da göçmenler daha olumsuz etkilenecekler.

Neyse dostlar kapitalizm, salgınla beraber kendi olası iflasını da gördü… Bir an önce “herkese aşı”yla paçayı kurtarmaya çalışıyor. Moralinizi bozmayın, emeğin yüce değeri hatırına çözüm yakında. Tarih bizi yine kendi kollarımızın kurtardığını yazacak…

Bu arada virüsle mücadele eden Fransız bir doktorun, sağlık çalışanlarını bir dakika alkışlayan halka karşı “Bu ikiyüzlülükten nefret ediyorum. Bu eller sağlıkta kesinti yapanlara oy atmıştı” sözünü çarpıcı bulmuştum. Paylaşmak istedim…

2401110cookie-checkİNGİLTERE… Toplum olarak koronovirüs sınavından geçiyoruz
Önceki haberPolis ve asker sayısında başı çeken Türkiye sağlıkta son sırada
Sonraki haberBoris Johnson da pozitif çıktı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.