Türk arazileri Rum göçmenlere ayrıldı

Fileleftheros gazetesine göre, Rum meclisinde, milletvekili Kikis Yangu’nun ilgili sorusunu yanıtlayan Hristu, ‘Larnaka ilçesinde tarım amaçlı kullanılabilecek Kıbrıs Türklerine ait 12 bin 78 hektarlık alan bulunduğunu’ belirterek, ‘bunların kuru arazi, otlak, sulu ziraat, bağ, narenciye, meyve bahçesi olarak ‘hak sahibi’ Rum göçmenlere dağıtıldığını’ söyledi. Andreas Hristu, Kıbrıslı Türklere ait 86 hektarlık araziye de tarım amaçlı kullanılamayacağı için talep olmadığını söyledi.
 
Ayten Ali Sütçü isimli Kıbrıslı Türkün yasal varisleri, Güney Kıbrıs’taki Larnaka Havaalanı’nın üzerine kurulduğu arazinin 145dönümlük bölümünün kendilerinden izinsiz olarak ve çok düşük bir fiyat karşılığında istimlak edildiği ve bedelin kendilerine ödenmediğini gerekçesiyle, Rum yönetimine karşı yasal mücadele başlatmaya hazırlanıyor.


Ayten Ali Sütçü’nün oğlu Dr. Behlül Sütçü, annesine ait arazinin Larnaka’nın arazinin dönümünün 100 bin Kıbrıs Lirası olduğunu belirtti ve havaalanı yapılan arazilerinin dışında, annesine ait 9 dönümlük başka bir araziye de okul inşa edildiğini kaydetti. Behlül Sütçü, “Türk arazileri cüzi bir rakamla istimlak edildi. Amaçları Türk mallarını ucuza kapatmak. Bazı akrabalarımızın arazilerini de yol yaptılar. İstimlak parasını ödemiyorlar. Rumlar, istimlak bedelinin çözümden sonra ödeneceğini’ söylüyor” diye konuştu.


LOIZIDU’YU ÖRNEK GÖSTERİYORLAR
Behlül Sütçü, “Titina Loizidu isimli Rum kadının Girne’deki eski bir evi için Türkiye’nin yaklaşık 1 milyon euro ödediğini” ifade ederek, kendilerinin mallarının daha değerli olduğuna belirtti ve bu konumda olan herkesi birlikte hareket etmeye çağırdı. Sütçü, dava açmak için KKTC makamlarından da destek isteyeceklerini kaydetti.


Kıbrıslı Türk Hüseyin Helvacıoğlu da, Larnaka Havaalanı’nın bir bölümünün kendi arazisi olduğunu belirterek, Rum yönetiminden 100 milyon Kıbrıs Lirası tazminat ile kalan arazisinin de kendisine iade edilmesini talep ediyor.


TAZMİNAT ÇÖZÜMDEN SONRA
Rum Yönetimi İçişleri Bakanı Andreas Hristu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Helvacıoğlu’na ait 110 bin metrekarelik arazinin sadece 3 bin 100 metrekaresinin havaalanı inşası için istimlak edildiğini, 22 bin Kıbrıs Lirası olan istimlak bedelinin, Helvacıoğlu’nun annesine verildiğini” söyledi.


‘Tazminat parasının mevcut Rum yasalarına göre ve Kıbrıs sorununun çözümünden sonra ödeneceğini” kaydeden Hristu, “mal sahibinin tazminatın bedeli konusunda hemfikir değilse mahkeme aracılığıyla bunun değiştirilmesini talep edebileceğini” kaydetti.

680190cookie-checkTürk arazileri Rum göçmenlere ayrıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.