Türk Diasporaları Azarbeycan’da toplandı

Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’deki Haydar Aliyev Sarayı’nda düzenlenen Dünya Azerbaycan ve Türk Diasporası Teşkilatları 1. Forumu’nun açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’den Azerbaycan’a her gelişlerinde Türkiye’nin bir köşesinden diğer bir köşesine gelmiş gibi hissettiklerini ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın da toplantıya katılmasının ayrıca memnuniyet duyduklarını belirten Erdoğan, Azerbaycan’ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in “Bir millet, iki devletiz” sözlerini anımsatarak, Aliyev’i saygıyla andığını belirtti.

Dünyada 118 ülkede 5 milyonu aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bulunduğunu ifade eden Erdoğan, bunların büyük bölümünün zaman içinde gittikleri ülkelerde kalıcı olduklarını söyledi. Bu vatandaşların işçi olmaktan, işveren konumuna geçtiklerini de anlatan Erdoğan, Avrupa’da 80 bin Türk işvereninin 30 milyar avroya yaklaşan cirolarıyla 420 bin kişiye istihdam sağladığını belirtti.  Erdoğan, “Artık bulundukları ülkelerin parlamentolarında yer alarak Avrupa’nın karar alma mekanizmasında önemli yer

“TÜRK DÜNYASINI AYDINLIK YARINLARA TAŞIYACAĞIZ”

Erdoğan, ABD’de, Rusya’da, Avrupa’da, Avusturalya’da, Orta Doğu’da, dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan Türkiye ve Azerbaycan vatandaşlarının birbirlerinin güçlerinden yararlanmalarını beklediklerini söyledi. Erdoğan, “Bu yolda hepimize önemli görevler düşüyor. Siyasilerimize, akademisyenlerimize, sanatkarlarımıza, sermaye çevrelerine, medya gruplarına, tüm işadamlarımıza, hepimize iş düşüyor.  Elele, omuz omuza vereceğiz, dayanışma halinde olacağız ve tüm Türk dünyasını aydınlık yarınlara taşıyacağız” dedi.

Bu arada, toplantının yapıldığı Haydar Aliyev Sarayı’nda Atatürk ve Haydar Aliyev’in büyük posterleri asılırken, altlarında ise Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kaderi kaderimizdir”, Aliyev’in ise “Biz bir millet, iki devletiz” sözlerine yer verildi.

Toplantıya, Devlet Bakanları Beşir Atalay ve Mehmet Aydın’ın yanı sıra, ABD, Avustralya, KKTC, Irak, Avrupa ve Türk cumhuriyetlerinden temsilciler katıldı.

Konuşmalar öncesinde Orhun Yazıtları’yla başlayan ve Atatürk’ün “Türk milleti çalışkandır, zekidir” sözleriyle sona eren Türk dünyasındaki süreci ve Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

1147540cookie-checkTürk Diasporaları Azarbeycan’da toplandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.