Türk kökenli başbakanı doğalgaz yaktı

Ukrayna’nın 450 sandalyeli parlamentosu, 21 Eylül günü Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko tarafından aday gösterilen Yekhanurov’un başbakanlığını, 289 lehte oyla kabul etmişti.

Mart ayındaki genel seçimlere kadar görevi devralan Yuşçenko, görevi Timoşenko’dan devralmıştı. Ukrayna’da geçen yıl ”Turuncu Devrim”in ardından başbakanlığa getirilen Yulia Timoşenko, yolsuzluk skandallarının ortaya çıkması ve hükümet içinde çekişmelere yol açması üzerine görevinden alınmıştı.

Yüksek Duma’nın kararına göre Yuri Yekhanurov yeni kabine kuruluncaya kadar görevini sürdürecek…Ukrayna Anayasası’ndaki  1 Ocak 2006’daki değişikliğe göre parlamento çoğunluk kararına göre hükümet azledilebiliyor ve yenisine görev verilebiliyor…

DOĞAL GAZ YAKTI
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenkoya sert muhalifeti ile tanınan “NE Tak” adlı siyasi grup, Yuri Yekhanurov’un görevden alınması için parlamertoya başvurmuştu.  Yuşçenko, Rusya ile ortaya çıkan doğalgaz krizinde ılımlı bir politika izlemiş ve sonuçta doğalgaz zammını uzun döneme yayan bir anlaşma imzalamıştı.

Parlamentoda toplam 450 milletvekilinden 250’si başbakanın izlediği ılımlı politikaya karşı çıkarak hükümeti istifaya çağırmıştı…

YAKUTLAR
Bu Türk boyu, 610 yy.’da Baykal çevresinde, Selenga Irmağının aşagı kıyılarında, Angara ve Lena Irmaklarının yukarı bölgelerinde yaşadığı biliniyor.

Yakutlar, Orhun kitabelerinde Kurıkan adıyla geçiyor. Daha sonra kuzeye çekilen Yakutların diğer Türk boylarıyla bağları koptuğu görülür.

Dillerinin, Türkiye Türkçesinden ve diğer şivelerden çok farklı olmasının nedeni de bu sayılıyor.

1121820cookie-checkTürk kökenli başbakanı doğalgaz yaktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.