Türkiye aleyhine AİHM’de dava

Güney’de yayınlanan Fileleftheros  “Avrupa Mahkemesinde İki Yeni Başlık Açılıyor –Türkiye Tarafından Öldürülen Kayıplar ve İngiltere’nin Suç Ortaklığı” başlıkları altında verdiği haberinde, 8 Kıbrıslı Rum’un Barış Harekatı sırasında Türk askeri tarafından öldürüldükleri iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulunulduğunu yazdı.

Gazete, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin söz konusu Kıbrıslı Rumların Türk askeri tarafından esir tutuldukları sırada öldürüldükleri yönünde bulgular elde ettiğini, bu bulgular çerçevesinde ise Cuma günü AİHM’e yapılan dava başvurusunda Türkiye’nin “yaşam hakkını yok etme” suçlamasıyla yargılanmasının talep edildiğini bildirdi.

İNGİLTERE ALEYHİNE DE DAVA

Öte yandan gazete, 1974 Barış Harekatı sırasında yaşanan ve Türkiye’nin sorumlu olduğu iddia edilen olaylara İngiltere’nin de müsamaha gösterdiği ve Türkiye’nin suç ortağı olduğu iddiasıyla, eski AİHM yargıcı Kıbrıslı Rum Lukis Lukaidis tarafından AİHM’e dava başvurusunda bulunulacağını yazdı.

Habere göre Lukaidis yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Garantörlük Anlaşmalarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmediği ve Kıbrıs’ta insan haklarının çiğnenmesine göz yumduğu şikayetiyle Ocak 2009’da AİHM’e başvuracaklarını ifade etti.

Gazete, Lukaidis’in İngiltere aleyhine yapacağı başvuruda Fransız meslektaşı Alain Pellet’le birlikte hareket edeceklerini de bildirdi.

1183030cookie-checkTürkiye aleyhine AİHM’de dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.