‘Türkiye ödülü’ iptal edildi

Victoria Hükümeti, 9. sınıf öğrencileri arasında 30 Haziran 2004’de ilan ettiği ve ödülü Fransa ve Türkiye turu olan yarışmadan Türkiye’yi “güvenlik gerekçesiyle” çıkardı. Türk toplumu hükümetin kararından vaz geçmesi için çaba gösteriyor…

30 Haziran 2004’de ilan edilen “The Sprit of Anzac, 2004 Competition” başlıklı yarışmada Başbakan Steve Bracks, 9’ncu sınıf öğrencilerini kendisi ile 2005 Nisan ayında Fransa ve Türkiye’ye davet etti. Yarışma şartnamesinde, yarışmayı kazananların, Başbakanla birlikte bu ülkelerde Birinci Dünya Savaşı cepheleri ve Gelibolu’yu ziyaret edileceği ilan edildi.

Turun ücreti hükümet tarafından karşılanacaktı. Yarışmanın duyurusu bütün liselere gönderildi. Ancak geçen yılın sonlarında, Dışişleri Bakanlığı’nın seyahat tavsiyesine uyularak, güvenlik bakımından riskli olduğu gerekçesiyle Gelibolu, tur listesinden çıkarıldı.

ABD LİSTESİNDE TÜRKİYE YOK
Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de kamuya açık yerlerde ve kalabalık alanlarda “çok dikkatli olunması” ve büyük merkezlerde terörizm tehdidi bulunduğu uyarısı yapılmasına karşın; ABD’nin seyahat uyarısında “uzak durulması” tavsiye edilen 26 ülke arasında Türkiye bulunmuyor.

20 binden fazla Avustralya ve Yeni Zelandalı’nın toplanması beklenen Gelibolu’da yapılacak şafak Ayini’nde federal Başbakan John Howard’ın bulunacağı biliniyor. Öte yandan, geçen hafta Avustralya’da konuk edilen Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı’nın Avustralyalı yetkililerle yaptığı görüşmelerde de güvenlik konusu gündeme gelmesine karşın aşırı bir fazla vurgu yapılmamıştı.

BAŞBAKAN’A AÇIK MEKTUP
Avustralya’da Çanakkale savaşları üzerine yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitapla tanınan Vecihi Başarın, Victoria Hükümeti’nin gezi listesinden Gelibolu’yu çıkardığını öğrenen ilk toplum üyesi oldu. Başarın, Başbakan Bracks’a yazdığı mektupta başbakana şöyle seslendi:

“Öğrencileri Gelibolu’ya göndermemek, terörizme karşı bir yenilgi, ve resmin tamamını görmemek olur. Türk kökenli bir Avustralyalı olarak, yarışmanın galiplerinin Gelibolu’yu görememeleri, beni fazlasıyla hayal kırıklığına uğratacak. Anzak efsanesinin Gelibolu’da başladığına inanan pek çok kişi benim duygularımı paylaşacaktır.”

Gençlerin Gelibolu’ya kalabalık döneme rastlamayan, seyahatlerinin başında, Fransa’ya gitmeden önce uğramaları önerisinde bulunan Başarın, böylece yarışma galiplerinin Anzak Ruhu’nu yerinde, doğduğu yerde anlama şansı elde edeceklerini kaydetti.

1100330cookie-check‘Türkiye ödülü’ iptal edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.