‘Türkiye hassas bir dönemden geçiyor’

Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçiminin “laiklik ve demokrasi ekseninde kutuplaşmalara yol açtığını” belirterek herhangi bir aday üzerinde uzlaşma sağlanamadığını söyledi ve 27 Nisan gecesi Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir açıklama yayımlandığını hatırlattı.

Gelinen süreçte yaşanan tartışmalara karşın Anayasa Mahkemesi kararlarına saygı gösterilmesinin ekonomik ve siyasal istikrar açısından vazgeçilmez olduğunu dile getiren  Rehn, “Her kriz aynı zamanda bir fırsattır. Türkiye, bu krizden demokrasisini güçlendirerek çıkabilir. Genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Türkiye’de daha güçlü bir reform süreci yaşanabilir” diye konuştu. Rehn, “AB’nin dikkatli davranarak Türkiye’deki ulusalcı hasssasiyetlere yakıt sağlamamasını” istedi.

Bu arada Fransa’da, Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesini de değerlendiren Rehn, “AB’nin, üye devletlerin oybirliğiyle aldığı karar gereğince Türkiye ile katılım müzakerelerinin sürdürüldüğünü” hatırlattı. “AB’nin oybirliğiyle aldığı bu karara uygun davranmayan bir ülkenin bunun olası sonuçlarına katlanacağı” uyarısında bulunan Rehn, “Türkiye’ye karşı adil ve titiz olmalıyız. Bir söz verdik, bunu tutmalıyız” dedi. 

 

1150710cookie-check‘Türkiye hassas bir dönemden geçiyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.