Türkiye kayıt dışında OECD’yi katladı

Maliye Bakanlığının koordinatörlüğünde ilgili kuruluşlarca hazırlanan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planında Türkiye ve diğer ülkelerde kayıt dışı ekonominin boyutu da irdelendi.


Plana göre, kayıt dışı ekonominin ortalama büyüklüğü gelişmekte olan ülkelerde yüzde 41, geçiş ekonomilerinde yüzde 38, OECD ülkelerinde de yüzde 18 olarak belirleniyor. Türkiye, yüzde 32,1’lik oranla OECD ortalamasının oldukça üzerinde kayıt dışılık sergiliyor.
Kayıt dışılık oranı, Yunanistan’da yüzde 28,6, İtalya’da yüzde 27, Belçika’da yüzde 23,2, İspanya’da yüzde 22,6, İsveç’te yüzde 18,1, Almanya’da yüzde 16,3, Fransa’da yüzde 15,3, Hollanda’da yüzde 13, İngiltere’de yüzde 12,6, Avusturya’da yüzde 10,2, İsviçre’de de yüzde 8,8 olarak ölçülüyor.


Vergilendirme ve sosyal güvenlik katkıları, tüm dünyada kayıt dışı ekonominin büyüklüğünü belirleyen temel etmenler olarak görülüyor.


TÜRKİYE’DE DURUM


Türkiye’de kayıt dışı ekonominin büyüklüğü konusunda, kayıt dışılığın tanımı gereği üzerinde uzlaşılan ortak bir rakam bulunmuyor. Kayıt dışı ekonomiyi ölçmeye yönelik çalışmalarda ortaya konan rakam da yüzde 23 ile yüzde 66,2 arasında değişiyor. Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulunun araştırmalarında da bu rakam yüzde 26,12 ile yüzde 37,26 arasında seyrediyor. OECD verilerinde ise Türkiye’nin kayıt dışılık oranı yüzde 32,1 olarak ifade ediliyor.
 


 



 

1070540cookie-checkTürkiye kayıt dışında OECD’yi katladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.