‘Türkiye modern kölelikte 105’inci’

Örgütün araştırması, modern dünyada “köleliğin” hâlâ devam ettiğine işaret ediyor.

Kuruluşun yayımladığı raporda, insan haklarına aykırı çalışma koşullarına gönderme yapılarak, dünya genelinde yaklaşık 36 milyon kişinin “köle” olarak çalıştırıldığı belirtildi. Bu sayı, dünya nüfusunun bin’de beşine karşılık geliyor.

‘MODERN KÖLELİK’TE İLK 5

Moritanya – % 4
Özbekistan – % 3.97
Haiti – % 2.3
Katar – % 1.36
Hindistan – % 1.14
Kaynak: Küresel Kölelik Endeksi, 2014

Walk Free’nin bu yıl yayımlanan Küresel Kölelik Endeksi’ne göre en çok “köle” Hindistan’da.

Moritanya ise nüfusuna oranla en fazla ‘kölenin’ bulunduğu ülke.

Çalışmada kölelik terimi, insanların esaret altında tutulduğu ve başka birinin malı gibi muamele gördüğü geleneksel anlamının dışında kullanılıyor.

Araştırmaya göre ‘kölelik’, zorla ya da borçlandırılarak çalıştırılanları, insan kaçakçılığı kurbanlarını, para karşılığı seks işçiliği yapanları, zorla ya da hizmet ettirilmek için evlendirilen insanları kapsıyor.

Küresel Kölelik Endeksi’nin ortaya koyduğu tahmin, modern köleliğin boyutunu belirlemeye yönelik daha önceki çalışmalardakinden daha yüksek.

‘Harekete geçme zamanı’

Walk Free, araştırma yapılan 167 ülkede köleliğin varlığına dair kanıtlar bulduğunu söylüyor. Çalışmaya göre, Hindistan’da 14 milyondan fazla insan “köle” olarak çalıştırılıyor.
Araştırmada, kölelik üzerine daha geniş çaplı uluslararası işbirliği çağrısı yapılıyor ve dünya genelinde insan kaçakçılığının cezasının ağırlaştırılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılması isteniyor.

Raporda, uluslararası şirketleri, üretim yaptırdıkları ülkelerde ucuz işçi çalıştırılmasının önüne geçmeye zorlayacak yasalar çıkarılması çağrısı da yer alıyor.

1436660cookie-check‘Türkiye modern kölelikte 105’inci’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.