“Türkiye PKK ile görüşüyor”muş

The Times ekonomi sayfasında “Kürt petrol yataklarındaki zenginlik yarışına Asya devleri de katıldı” başlıklı haberinde, “Kuzey Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin üç petrol sahasını daha aramalara açtığı” öne sürüldü.

Londra merkezli Addax Petroleum’u, Çin’den Sinopec ve Kore Ulusal Petrol Şirketi’nin satın alacağı söylentileri üzerine Addax hisselerinin dün yüzde 10 değer kazandığı aktarıldı.

Haber özetle şöyle:

“Kürt yetkililerin sondaja açtığı yeni sahalardaki ihaleleri kimin kazandığını yakında açıklaması bekleniyor. Kürt yönetimi 2003’ten beri 20 yabancı petrol şirketi ile anlaşmalar imzaladı. Hala da sondaj bekleyen 10 saha var.

Faaliyetlerin şu sıralarda bu kadar hızlanmasının nedeni, Bağdat’taki merkezi yönetim ile Erbil’deki Kürt yetkililer arasındaki işbirliğinin gelişmesi. Yıllarca petrol gelirini nasıl paylaşacaklarının kavgasını verdikten sonra, 1 Haziran’da nihayet bölgeden ham petrol ihraç edilmesine izin çıktı.

Ancak yine de Kürtler ile yapılan anlaşmaların ne derece değerli olduğu konusunda şüpheler devam ediyor. Pekçok şirket, henüz çıkardıkları petrolün parasını alabilmiş değil.”

“TÜRKİYE’NİN GÜVENCESİ İLGİYİ ARTIRDI”

The Times’ın konuyla ilgili analiz yazısında ise, “Kürt yönetiminin Bağdat ile yaşadığı anlaşmazlığa rağmen şu anda pekçok yabancı şirketin ilgisini çekiyor olmasının ardında, Türkiye’den gelen güvencelerin yattığı öne sürülüyor” denildi.

Buna göre geçen ay Türk şirketi Genel Enerji’nin, Kuzey Irak’ta aktif olan Londra merkezli Heritage Oil ile birleşmesi, Türkiye’nin ticari hedeflerini ortaya koydu.

Times “Türkiye’nin en büyük özel şirketinin bunu Ankara’dan ve Erbil’deki Kürt politikacılardan güvence almadan yapması imkansız” yorumunu yaptı.

PKK İLE GÖRÜŞÜYOR MU?

Gazetede David Wighton’un “Petrol Kürt bölgesine barış getirebilir mi?” başlıklı analizinde de, Türkiye’nin PKK ile görüştüğünü de öne sürerek “Eğer bu görüşmeler başarılı olursa” diyor Times, “Tarihte ilk kez, petrol bir çatışmaya son vermiş olacak” yorumunu yaptı.

1494410cookie-check“Türkiye PKK ile görüşüyor”muş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.