Türkiye tütün tüketiminde 10’ncu

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Karlıkaya, ”Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Tütün Salgını raporuna göre, Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50’nin üzerinde, kadınlarda ise yüzde 20 civarındadır” dedi.

Prof. Dr. Karlıkaya, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 22 milyona yakın tütün kullanıcısı ile dünya tütün tüketiminde 10. ülke konumunda olduğunu söyledi.

Sigara felaketinin boyutlarının bilincine henüz varılamadığını anlatan Prof. Dr. Karlıkaya, sigaraya başlamanın önlenmesi ve içmeyenlerin temiz hava soluma haklarının korunması yanında, sigara bağımlılığının tedavisi ve çözümü için tüm sağlık sisteminin bir güç birliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Karlıkaya, sigarayı bırakmada sosyal, psikolojik destek ve ilaç tedavilerinin etkili olduğunu belirterek, ”Ülkemizde etkili ve en kolay ulaşılabilen ilaçların başında nikotini yerine koyma ilaçları gelmektedir. Bu ilaçların esas olarak sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu, bırakan kişilerin tekrar başlamasındaki başlıca etken olan çabuk sinirlenme, dikkati toplayamama, baş ağrısı, huzursuzluk, aşırı sigara içme isteği gibi nikotin yoksunluk belirtilerini önleyerek bırakmaya yardımcı olmaktadır” dedi.
 

1187490cookie-checkTürkiye tütün tüketiminde 10’ncu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.