Türkiye yeni nesil 100 savaş uçağı alacak

Bayar, Washington ‘da başlayan yıllık Amerikan-Türk Konseyi, Türk-Amerikan İş Konseyi toplantılarında yaptığı konuşmada, bu yeni nesil savaş uçaklarının, gelecek dönemde, halen Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan F-16 ve F-4 uçaklarının yerine kullanıma gireceğini belirtti.

Türkiye’nin bu dev savunma projesinde, ABD önderliğinde geliştirilmekte olan Joint Strike Fighter (JSF-Müşterek Av Bombardıman Uçağı) ve AB üyesi bazı ülkelerin ortak üretmeye başladığı Eurofighter uçağı yarışıyor. Türkiye, hangi uçağı tercih edeceğini bu yıl sonuna kadar belirleyecek.

Bayar, Türkiye’nin gelecek 20 yılda yaklaşık 10 milyar dolar harcayacağı bu projede yüzde 50’lik iş yükünü oluşturan 5 milyar dolarlık bir bölümün, Türkiye’deki savunma sanayii tesislerinde üretilmesi konusunda ısrarlı olduklarını belirtti. Bayar, yeni nesil savaş uçağı projesinde Tusaş, Havacılık ve Uzay Sanayii TAI’nin yanı sıra Aselsan, Havelsan ve Roketsan gibi büyük Türk savunma şirketlerinin görev almasının hedeflendiğini söyledi.

Savunma Sanayii Müsteşarı Bayar, Washington’da bulunduğu sürede bu çerçevede ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, diğer ilgili savunma sanayii kuruluşları ve JSF uçaklarının baş üreticisi konumundaki Lockheed Martin şirketinin yetkilileriyle görüşmeler yapacak.

 

1125710cookie-checkTürkiye yeni nesil 100 savaş uçağı alacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.