Türkiye’de 8 saniyede sigaradan ölüm

Toraks Derneği’nin 8. Yıllık Kongresi, Antalya’nın Kemer İlçesi’ne bağlı Beldibi Beldesi’nde başladı. 


Toraks Derneği Başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Türktaş, 522’si göğüs hastalıkları uzmanı olmak üzere, bin 700’ü aşkın bilim adamının katıldığı kongrenin açılışından önce düzenlenen basın toplantısında, sigara kullanımına bağlı hastalıkların giderek arttığını söyledi. 


Tütün kullanımının, başta kanser olmak üzere kronik bronşit ve amfizem gibi hastalıkların başlıca etkeni olduğunu kaydeden Türktaş, kalp krizlerinde de sigara kullanımının en önemli risk faktörünü oluşturduğuna dikkati çekti.
     Sigara kullanımından dolayı yılda 100 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini anlatan Türktaş, ”Gerekli önlemler alınmazsa, gelecekte Türkiye’de sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısı intihar, cinayet, trafik kazası ve AIDS’ten ölenlerin toplam sayısını da aşacaktır” dedi.
     Türkiye’de sigara kullanımının erkeklerde yüzde 56, kadınlarda da yüzde 30 oranında olduğunu anlatan Türktaş, Türkiye’de sigara içme yaşının 14-15’e kadar düştüğünü belirtti.
     Toraks Derneği Basın Sözcüsü Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Kılınç da Türkiye’de toplu bulunulan alanlarda sigara kullanımını yasaklayan 4207 sayılı yasanın yalnızca Trabzon’da uygulanabildiğinden yakındı.



 

721360cookie-checkTürkiye’de 8 saniyede sigaradan ölüm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.