Türkiye’de leylek sayısı azalıyor

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, leyleklerle ilgili araştırmalarda bulunmak üzere geldiği Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde,  ülke genelinde yaklaşık 35 bin leyleğin yuva yaptığının bilindiğini söyledi.


Leylek sayısının giderek düştüğünü, azalmanın bu hızla devam etmesi halinde, herkesin çok iyi tanıdığı bu kuş türünü, gelecek nesillerin ancak ansiklopedilerde görebileceklerini anlatan Sıkı, leylek popülasyonundaki azalışın endişe verici boyutlarda olduğuna dikkati çekti:


“Doğu Karadeniz sahil bölgesi dışında hemen her yerde kuluçkaya yatan leyleklerin sayıları günden güne azalıyor” diyen Sıkı, şöyle konuştu:


“Azalışın başlıca nedeni, leyleklerin beslendiği sulak alanların kurutulması, zirai mücadele ilaçlarının kontrolsüz ve bilinçsiz şekilde kullanımı, yüksek gerilim hatlarının olması, leylek yuva yerlerinin şekil değiştirmesidir. Halk arasında ‘Hacı’ olarak adlandırılan bu kuşların hayatlarını sürdürebilmeleri için sulak alanların korunması, zirai mücadele ilaçlarının önerildiği şekilde kullanılması ve mümkün olursa yüksek gerilim elektrik tellerinin yer altına alınması gerekir.”



 

1033590cookie-checkTürkiye’de leylek sayısı azalıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.