Türkiyeli göçmenler ‘Ref–U–Gee’de

Museum of London, Evenly Old Unit ve İmece’nin katkılarıyla gerçekleşen proje 1980’li yıllarda politik nedenlerle İngiltere’ye sığınma talebinde bulunan dört Türkiyeli göçmenin İngiltere’ye gelmeden önce ve geldikten sonra yaşadıkları süreci anlatıyor.


‘Ref–U–Gee’ isimli belgesel 11 Eylül sürecinden sonra değişen göçmenlik yasaları ve basının da etkisiyle artan ırkçılık nedeniyle göçmenlerin yaşadıkları sorunları da  inceliyor. İngiltere’de yaşayan Türkiyeli göçmenlerin sözlü tarihini politik olarak inceleyen ilk ürün olması nedeniyle önem kazanan belgeselin 30 dakika olarak hazırlandığı ve  Museum of London’un arşivleri arasında yer alacağı belirtildi. Sponsorları arasında Renk Art’ın da yer aldığı ve çeşitli film festivalleri ve şenliklerde de gösterilecek olan belgeselin çekimleri Clissold Park’ta profesyonel bir ekip tarafından gerçekleşti.


 23 Eylül tarihinde İmece’nin de düzenleyicileri arasında bulunduğu ve Newington Green Park’ta gerçekleşecek olan bir şenlikte gösterilecek olan belgesel çalışmasının ekibi şu isimlerden oluşuyor. Yönetmen: Hülya Öztürk, yapımcılar: Hülya Öztürk, Feride Baycan. Gazeteci/Yazar- Araştırmacı: Ali Keskin. Video Camera & Montaj: Monica Rubio  ve  Neat Films. Fotoğrafçı: Vehbi Koca. Set Asistanları: Hüseyin Düzgün, Musa Pekin


Dogan Örs: Malatya doğumlu. 1963 döneminde TIP Haraketi Gençlik Kolları ve sonrasında Maden İşçileri Sendikası kurucularından. TÜrkiye’de yaşadığı uzun süreli gözaltı  işkence ve cezaevi sürecinden sonra, 1980’ ler de İngiltere de yaşamaya başadı. Profosyonel bir ressam olan Doğan Örs  20 yıl öncesinden anımsadığı ‘Ülke ve Köy Özlemi’ üzerine yaptığı resimlerle Avrupa’nın çesitli ülkelerinde sergiler  düzenledi, söyleşiler yaptı. Basında sıkça isminden söz ettirdi. 20 yıdır ülke hasretiyle yaşayan Dogan Örs  Türkiye’yi dünya gözüyle görebilbilmeyi umut ediyor.


Mim Muhammet Zeynel Abidin Can: Türkiye’de doğmuş, Türkce şiirler yazan, Türkçe düşler kuran ve Türkçe konuşmayı çok sevdiğini ifade eden Kürt asıllı bir şair. Politikayla 13 yaşındayken tanışan Zeynel Can ailesiyle birlikte yıllarca yaşadığı, gözaltlar ve işkencelerden sonra turist olarak kardeşini ziyaret amacıyla İngiltere’ye geldi. İngiliz Göcmenlik memurları ve doktorlarının verdiği raporlarla politik mülteci başvurusu yapmaya zorlandı. Aksi takdirde turist vizesi talebi red edildi. Can’ın Politik iltica başvurusu hemen kabul edildi ve süresiz oturum hakkı kazandı. Zeynel Can’ın Türkçe ve İngilizce basılmış şiir kitapları ve şarki sözleri var.


Feride Baycan: 1989 yılında eşinin politik sığınma talebinde bulunmasından dolayı İngiltere’ye gelen Baycan, Londra’da Sosyoloji eğitimi aldı. Yıllarca mülteci kadın organizasyonlarıyla çalıştı. Londra’da kazandığı mülteci kimliği hem kişisel hem profesyonel hayatını biçimlendirdi.  İstanbul Konservatuarı Halk Dansları bölümü ve Londra’ da  çeşitli gruplarla dans calışmaları yapan Feride  bir çok uluslararası yarışmada Türkiye’yi temsil etti.


Musa Pekin: Musa Almanya’da başlayan profosyonel futbol yaşamını Türkiye’de de sürdürdü. Politik ve Kürt kimliğiyle birlikte 1990’lu yıllarda artan faili meçhul cinayetlere kurban gitmemek için 1994 yılında hem kişisel hem de profosyonel futbol hayatını çok ciddi biçimde etkileyecek  zor bir karar vererek İngiltere’ye politik sığınma talebinde bulundu. Aynı zaman’da bir şair olan Musa iltica başvurularina verilen olumsuz yanıtlara rağmen halen İngiltere’de yaşamakta.


FOTOĞRAF: Musa Pekin


 

794340cookie-checkTürkiyeli göçmenler ‘Ref–U–Gee’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.