‘Türkiye’nin AB üyeliği için bu yıl kritik’

The Guardian, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun daveti üzerine Brüksel’e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ziyaretle Türkiye’nin AB’ye üyelik çabalarına ivme kazandırmaya çalışacağını yazdı.

Gazeteye göre; Brüksel’deki diplomatlar ve üst düzey yetkililer, Türkiye’nin birliğe üyelik perspektifinde bu yılın belirleyici olacağını söyledi.

Erdoğan’ın üyelik müzakerelerinin başladığı 2005’ten bu yana ilk kez Brüksel’i ziyaret ettiğine dikkat çeken Guardian şöyle devam etti:

“Bu ziyaret, içerideki iki yıllık iktidar kavgası ve AB ile ilişkilerin bozulmaya başlaması ardından Erdoğan hükümetinin Avrupa politikalarındaki bir değişime işaret edebilir.”

Erdoğan’ın danışmanı Egemen Bağış’ı başmüzakereciliğe getirdiğini hatırlatan gazete, AB içinde Türkiye’yi üyeliğe kabul etme konusunda bölünme yaşandığını belirtiyor ve Başbakan’ın reform adımlarıyla kararlılığını göstermesi gerektiğini öne sürdü.

“2000’DEN SONRA HAVA DEĞİŞTİ”

The Guardian, 2000’li yılların başlarındaki radikal reformlardan sonra havanın değiştiğini, askeri darbe tehditleri, suikastlar, liberaller yazarlar ve gazetecilere açılan davalar ve Kürt azınlığa baskıyla istikrarın sarsıldığını savundu.

Gazetenin değerlendirmesi şöyle:

“Erdoğan’ın, Kıbrıs’taki bölünmüşlüğü sona erdirmeye yönelik verdiği sözleri tutmamak için oyalama taktiklerine başvurduğu da düşünülüyor. Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu Uluslararası Kriz Grubu’nun son raporlarında Türkiye’ye yönelik ağır eleştiriler var.

Genişlemeden ve Türkiye’nin üyeliğinden yana olan Avrupa Komisyonu, Erdoğan’a yardımcı olabilir. Şimdiki dönem başkanı olan Çekler de Avrupa Birliği’nin genişlemesinden Ankara’yla müzakereleri ilerletmekten yana.

Ancak Çekler ve onlardan dönem başkanlığını devralacak İsveçlilerin işi, hem Türkiye hem de Avrupa kamuoylarının üyelik konusundaki olumsuz bakışı nedeniyle zor.”

1185420cookie-check‘Türkiye’nin AB üyeliği için bu yıl kritik’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.