Türkiye’nin cazibe merkezleri belirlendi

Belirlenen cazibe merkezleri arasında Malatya, Şanlıurfa, Erzurum, Samsun, Trabzon, Elazığ, Gaziantep, Kayseri ve Van bulunuyor. Bu kapsamda özellikle Ankara’nın doğusunda yer alan illerden, çevresindeki vilayetlerden göç alabilecek yerler dikkate alındı.


YATIRIMLARDA ÖNCELİK ALACAK


Cazibe merkezi olarak belirlenen illerin kamu yatırımlarında, özellikle de alt yapı yatırımlarında öncelik alması planlanırken, olası göç öncesinde altyapının hazır hale getirilerek, gecekondulaşmanın da önüne geçilmesi hedefleniyor.


Söz konusu cazibe merkezlerinde yatırım yapılırken, kentin temel ihtiyaçlarına öncelik verilecek, AB ile Mali İşbirliği kapsamındaki kaynaklardan da buralara aktarma yapılacak.
Çalışmaya son şeklinin kısa sürede verilmesi beklenirken, bunun 2007 Program kararnamesine konulabileceği ya da Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) getirilebileceği belirtiliyor.


NASIL SEÇİLDİ?


Öte yandan Cazibe merkezleri seçilirken, söz konusu illerde ”üniversite olup olmaması, ilin nüfus ve kentleşme yapısı ile çevre illerinden göç alma potansiyeli” göz önüne alındı. Bunun yanında, cazibe merkezlerinin belirlenmesinde “kentleşme oranı, nüfus yoğunluğu ve sosyo ekonomik gelişmişlik sıralaması” gibi bir çok veri de dikkate alındı.

1031340cookie-checkTürkiye’nin cazibe merkezleri belirlendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.