Türkiye’nin hayvancılığı çöpe atıldı!

Gelişigüzel boşaltılan çöpleri yiyen, mikroplu suları içen hayvanlar ölüyor. Çöplük yüzünden yaklaşık iki aylık sürede 8 keçinin yanısıra çok sayıda yaban hayvanının öldüğü belirtilirken önlem alınmazsa hayvan ölümlerinin artmasından endişe ediliyor.

Sarıkeçili Yörükleri, Türkiye’nin geleneksel olarak keçi yetiştiriciliğinin sürdüren songöçebe topluluğu. Yaz aylarını Konya ve Karaman yaylalarında, iç Toroslarda geçiren Sarıkeçililer kış aylarında ise Mersin sahillerinde kurdukları kıl çadırlarda konaklayarak keçi yetiştiriciliği ile geçimlerini sağlıyorlar. Ancak, orman baskısı, yıkım projeleri, göç yollarındaki sorunlar ve yaylalardaki meraların özel kişilere tahsis edilmesi yüzünden yaşam alanları her geçen gün daralan Sarıkeçililer’in başı bu kez çöp yüzünde dertte. Doğaya uyumlu yaşam biçimleriyle çöp üretmeden yaşayan Sarıkeçililer, kışı geçirmek için yayladan Mersin’in Aydıncık ilçesindeki sahillerde kent yaşayanlarının ürettiği çöpler yüzünden zor günler geçiriyor.

SON İKİ AYDA ÇÖP YÜZÜNDEN 8 KEÇİ ÖLDÜ
Bölgede yaşayan Sarıkeçili çobanlardan Ali Atar, Aynalıgöl Mevkii’ndeki çöplük yüzünden Kasım ayından bu yana 8 keçilerinin öldüğünü söyledi. Gelişigüzel dökülen çöpler yüzünden yaban hayvanlarının da öldüğünü dile getiren Atar, acil önlem olarak hayvanların girmemesi için çöplüğün etrafının tel ile çevrilmesini talep ederek, “çöplükteki hayvan ölümleriyle ortaya çıkan kokular bizim yaşamımızı olumsuz etkiliyor. Bu konuda bir an önce önlem alınmasını istiyoruz, aksi durumda zor koşullarda sürdürdüğümüz keçi yetiştiriciliğinin sonu gelecek” dedi.

PERVİN ÇOBAN SAVRAN: ‘HAYVANLARIMIZ ÇÖPLERİ, POŞETLERİ YİYOR’
Bir süredir devam eden sorunun çözülmesi için çağrıda bulunan Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Savran ise “Biz Sarıkeçililerin yoldaşı olan keçilerimiz, yaşam alanımıza boşaltılan çöplerin, foseptik atıklarının içinde dolaşmaktalar. Hayvanlarımız çöpleri yiyor, büyük sorun olan plastik poşetleri, atıkları yiyor. Keçi ölümleri, yavru atmaları yaşanmakta. Bu alan yakınında ve içinde konaklamak zorunda kalan çadırlardaki aileler, bu alandan geçerek okula gitmek mecburiyetinde olan çocuklarımız da büyük tehlike altında” diye konuştu.

‘SU VE TOPRAK KİRLENİYOR, KİMSE SONUÇLARINI DÜŞÜNMÜYOR,
Takım elbiseli ve temiz görünümlü olup seçimle işbaşına gelenlerin, Sarıkeçililerin kış yurdunda yaşanan çöp sorunuyla ilgilenmeleri gerektiğinin altını çizen Savran, şunları dile getirdi: “Çevreymiş, doğaymış, ormanmış, yaşam alanlarıymış, sağlıkmış hiçbir önemi yok bütün bunların. Önemli olan temiz görünmek! Temiz olmak değil bu! Biz bu dünyaya yüküz. Kimse bunun farkında değil. Yetmezmiş gibi bir de çöplerimizi doğanın ortasına döküyoruz. Kurtlar, kuşlar, tüm canlılar çöplükten aldığı mikropları insanlara taşıyor. Sular kirleniyor, toprak kirleniyor, orman kirleniyor. Ortam sinek, böcek, ağır bir koku içinde. Kimse görmüyor, kimse bunun sonuçlarını düşünmüyor, kimse de bu yaptıklarından rahatsız olmuyor. Çünkü bunlar temiz insanlar! Gel de dayan bu acımasız kirliliğe.”

‘ÇÖP SORUNU ÇÖZÜLSÜN, GELECEK YIL BİZE SAĞLIKLI YER GÖSTERİLSİN’
Bölgede konaklayan ailelerin, okula giden çocukların ve hayvanların daha fazla zarar görmemesi için acilen çöp dökülmesinin durdurulmasını ve alanın etrafının telle çevrilerek ilaçlanması gerektiğinin altını çizen Savran, gelecek yıl Sarıkeçililere konaklayacak sağlıklı bir alan gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Öte yandan çöp dökülen alanın etrafının telle çevrilebilmesi için ilgili belediyenin Sarıkeçililerden tel almalarını talep ettiği öne sürüldü.

1578440cookie-checkTürkiye’nin hayvancılığı çöpe atıldı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.