Türkiye’ninki en kötü seçim sistemi

Türkiye’deki yüzde 10’luk seçim barajı Britanya, Almanya ve Avustralya’da olsaydı parlamentolar nasıl şekillenirdi sorusuna yanıt arayan The Guardian gazetesi Türkiye’deki sistemi “dünyanın en adaletsiz seçim sistemi” olarak niteledi. Türkiye son sürat seçime giderken herkesin aklında tek bir soru var:

“HDP yüzde 10 barajını geçebilecek mi?” Zira HDP’nin barajı geçmesi halinde AKP’nin anayasayı değiştirecek çoğunluğa ulaşması olası görünmüyor. Bu da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın arzu ettiği başkanlık sisteminin hayata geçirilmesini zorlaştıracak. “Peki yüzde 10’luk seçim barajı Britanya, Almanya ve Avustralya’da olsaydı parlamentolar nasıl şekillenirdi?” diyen gazete haberine göre “Yüzde 10 barajı Almanya’da olsa Sol Parti ve Yeşiller, Britanya’da olsa Liberal Demokrat Parti ve İskoç Ulusal Partisi, Avustralya’da olsa Yeşiller parlamento dışı kalacaktı” değerlendirmesini yaptı.

‘Erdoğan’ın yüzü asılabilir’

Guardian tam sayfa ayırdığı Ian Traynar ve Constanze Letsch imzalı haberindeyse Erdoğan’ın “Bağımsız medyayı sindirdiğini, sosyal medyanın düzenli olarak tehdit edildiğini ve öğrencilerin giderek alınganlaşan Erdoğan’la dalga geçtikleri için soruşturulduğunu” yazan yorumcular “Erdoğan’ın başarısız olacağına dair çok sayıda işaret var” dedi. Gazete “AKP’nin bu kez de seçimi kazanacağına şüphe olmadığını ama önemli olanın sorunun zaferin hangi oy oranı aralığında geleceği olduğunu” yazdı. Yorumculara göre “Bazı kamuoyu araştırmalarının gösterdiği yüzde 41 ile 45 arasındaki oy oranı, Erdoğan’ı geniş sarayında asık suratlı bırakacak ve yenilgi olarak kabul edilecek”.

854730cookie-checkTürkiye’ninki en kötü seçim sistemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.