”Türkler ihracatta ‘Hellim’ adını kullanamaz”

TAK’ın aktardığına göre; Güney’de yayınlanan ulusal gazetelerden Fileleftheros, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin, hellimin patenti için, Rum Yönetimi tarafından Brüksel’e sunulacak olan dosyada, Türkçe olarak “Hellim” ifadesinin de konulması talebinin, Rum Tarım Bakanlığı tarafından reddedildiğini yazdı.


Öte yandan Simeniri, Rum Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Fotis Fotiu başkanlığında, devlet laboratuarı ve Sağlık Dairesi yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda hellimin kalitesi ve de yapım standardının denetlenmesi amacıyla kontrol mekanizması oluşturulmasına karar verildiğini belirtti.


Gazete söz konusu kararın, piyasada yer alan “light hellim” ve “slim hellim” ürünlerinin, sadece süt tozu veya inek sütü içerdikleri gerekçesiyle “taklit” olarak nitelendirilmesinin ardından alındığına dikkat çekerken hellimin; koyun veya keçi sütünün kullanılması veya bunların; inek sütü veya inek sütü olmaksızın karışımının kullanılması sonucu yapıldığını belirtti.


Habere göre Tarım Bakanı Fotis Fotiu yaptığı açıklamada, piyasada taklit hellimlerin bulunduğunu ve bunların kontrol edilmediğini söyleyerek bu konuda kontrol mekanizmasının oluşturulmasına karar verildiğini söyledi.


Hellim protipinde “light veya slim hellimin” bulunmadığını dile getiren Fotiu, Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin ürünlerini “özgür bölgelerde” hellim prototipi temelinde üretmesi gerektiğini belirterek Kıbrıslı Türklerin Türkçe olarak “Hellim” adı altında ihracat yapmalarının mümkün olmayacağını da iddia etti.


 

697710cookie-check”Türkler ihracatta ‘Hellim’ adını kullanamaz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.