‘Türkler’ müzesi Araplara örnek oldu

Suidi prensi ve Saudi Savunma Bakanı, Oxford’daki dünyanın ilk müzesi olarak bilinen Ashmolean Müzesi’ne, İslam sanat eserlerinin segilenmesi için özel bir bölüm yapılmak üzere 2 milyon Sterlin bağışladılar.

Halen müzenin koleksiyonunda bulunan ve yer olmadığı için sergilenemiyen, dünyanın en zengin Orta Asya baskı örneklerini içeren koleksiyon böylelikle ilk defa halka açılacak.

Yine ünlü bir Suidi ailesi İngiltere’nin en büyük müzelerinden biri olan, Londra’daki Victoria & Albert Müzesine, İslam eserlerinin sergilenmesi amacıyla yeni bir bölümün inşası için 5.4 milyon paund bağışladı.

Bunlara ek olarak da, İran asıllı koleksiyoncu, Profesör Nasser Khalili’nin girişimleriyle kendi özel koleksiyonunu sergilemek üzere bir İslam Sanatı Galerisi inşası gündemde.

Batı basını günümüzde, genellikle medeniyetler çatışması ikileminde sorunlu taraf olarak öne çıkdığı İslamın ve genelde Doğu’nun sanatsal yönlerine de ilgi göstermeye başladı.

Özellikle ‘Türkler’ sergisinden sonra Doğu sanatına yönelen ilgi, diğer taraftan Doğunun girişimlerini de tetikledi. Prof. Khalili’nin özel koleksiyonunu geçtiğimiz sene segileyen Londra’daki Somerset House’un sözcüsü, bu girişimleri “sanatın, coğrafik ve diplomatik sınırları aşma yetisi” ile açıklamağa çalışırken, Victoria & Albert Müzesi İslam Sanatı Küratörü Tim Stanley ise, Doğudan gelen bu son girişimlerini, kendi kültürlerini destekleyen diğer halkların girişimlerinden bir farkı olmadığı temelinde karşıladı.

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: SANATTAN… Metin Şenergüç – Sanat emekçisi: Kiarostami

1104550cookie-check‘Türkler’ müzesi Araplara örnek oldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.