Türklerin ‘suç dosyası’ kabarık

“Victoria’da Suçun Anatomisi” olarak yansıtılan istatistiklere göre Türkiye doğumlu suçlular, Somali, Lübnan ve Yeni Zelandalılar’ın arkasından dördüncü sırada geliyor. Türkleri Vietnamlılar ve Avustralyalılar takip ediyor.

Polis istatistiklerine göre geçen mali yıl boyunca işlenen her 7 suçtan birini yurt dışında doğanlar işledi. Yurt dışı doğumluların tecavüz olaylarındaki oranı yüzde 25 ve her 5 cinayetten birinin faili de yine yurt dışı doğumlu olarak saptandı.

Göçmenlerin faili olduğu soygun olayları toplam soygun olaylarının yine yüzde 25’ini oluştururken; işlenen  her beş cinsel saldırı, alıkoyma ve kaçırma olayından birini yine göçmenler gerçekleştirdi.

Göçmenlerin gerçekleştirdiğisaldırı olaylarının sayısı 3 bin 792 olarak belirlendi. 2006 Nüfus Sayımı sonuçlarına göre Victoria’da 1.17 milyon, bir diğer ifadeyle nüfüsun yüzde 26’sı yurt dışı doğumlu.

İLK SIRADA SOMALİLER

“Victoria’da Suçun Anatomisi”ne göre kişi başına en yüksek suç oranına sahip olanlar Somalililer. Bunu Lübnan ve Yeni Zelandalılar izliyor. Türkler bu alanda dördüncü, Vietnamlılar beşinci, Avustralyalılar altıncı sırayı alıyor. Yapılan analize göre geçen mali yılda Victoria’da her 9 Somalili’den biri suç işlemiş. Bu oran Lübnan doğumlularda 20’de 1, Avustralya doğumlularda 31’de 1.

İstatisiklere göre hazırlanan suç profiline göre 18 yaşın altındaki işsizlerin değil, öğrencilerin suç işleme potansiyeli çok yüksek. Yine bu profile göre suç işleme ihtimali olanlar fabrika işçisi değil, ev kadınları.

Rakamlar, suçlulara karşı daha kolay sınır dışlı etme ve daha sıkı Avustralya’ya giriş vizesi uygulamaları çağrılarını da beraberinde getiriyor. The Crimes Victims Support Association Sözcüsü Noel McNamara, suç işleyen göçmenin derhal sınır dışı edilmesi gerektiğini, vatandaş olmak için bekleme süresinin de uzatılması gerektiğini söyledi. Noel McNamara, “Bu ülkeye kabul ettiğimiz insanları çok sıkı incelemeliyiz” diye konuştu.

Somali Community of Victoria Başkanı Abdurahman Osman, Somali toplumunun barışçı bir toplum olduğunu, suçun önüne geçilmesi için polisle yakından işbirliği yaptıklarını söyledi. Osman, “Geçen ay Emniyet Müdürü ile buluştuk. Yanlış anlamaların önüne geçilmesi için Afrikalı gençlerle polis arasında nasıl iyi ilişkiler kurabileceğimizi tartıştık” dedi.

Bir süre önce ülkeye uyum sağlamakta güçlük çektikleri için Afrika’dan göçmen alımına sınır konması gündeme gelmişti. Rudd hükümetinin, eski hükümetin bu planını rafa kaldırması bekleniyor.

1168720cookie-checkTürklerin ‘suç dosyası’ kabarık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.