Trump: Avrupa savunmada kesenin ağzını açmalı

Brüksel’deki NATO Zirvesi öncesi konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarının düşük olmasını eleştirdi.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Belçika’nın başkenti Brüksel’de başlıyor. Zirveye Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor.

NATO Zirvesi kapsamında çalışma kahvaltısında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump, Almanya ve genel olarak Avrupa ülkelerinin savunma harcamalarını artırmamasını ve Almanya’nın Rusya’yla yürüttüğü enerji iş birliğini eleştirdi.

Trump, “Avrupa’yı Rusya’dan korumamız gerektiği söyleniyor. Öyleyse neden NATO ülkeleri enerji için Rusya’ya milyarlarca dolar ödüyor?” açıklamasında bulundu.

Almanya’nın Rusya ile petrol ve gaz anlaşmaları yapmasının “çok uygunsuz” olduğunu savunan Trump, “Almanya enerji için Rusya’ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya’nın bir esiri.” dedi.

Almanya’nın Rusya ile bir boru hattı üzerine de anlaşma sağladığını anımsatan Trump, böylelikle Rusya’nın doğal gaz sayesinde Almanya’nın yüzde 70’ini kontrol edeceğini söyledi.

Trump, NATO müttefiklerinin 10 yıl içinde değil “anında” savunma harcamalarını artırması gerektiğini belirterek, “Bu kabul edilemez. Biz Almanya’yı, Fransa’yı, herkesi koruyoruz. Çok fazla para ödüyoruz. Yıllardır da bu şekilde devam ediyor. Başka ABD başkanları da bunu gündeme getirdi ama bu konuda hiç birşey yapmadı. Ya anlamadılar ya da müdahil olmak istemediler. Ama bu bizim ülkemiz için büyük haksızlık.” diye konuştu.

Özellikle Almanya’nın savunma harcamalarının çok düşük seviyede olduğunu öne süren Trump, “Almanya çok zengin bir ülke. Savunma harcamalarını anında, hemen yarın artırabilirler ve hiçbir sıkıntı olmaz.” açıklamasında bulundu.

STOLTENBERG: ÖNEMLİ KARARLAR ALINACAK

NATO Zirvesi öncesinde basına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin “terörle mücadele” ve “külfet paylaşımı” konusunda önemli kararlar alacağını kaydetti.

Irak’taki eğitim misyonunun başlatılacağını anımsatan Stoltenberg, Afgan güvenlik güçlerine sağlanan fonlamanın sürdürülmesi yönünde de karar alınacağını ifade etti.

Stoltenberg, “Daha önce görülmemiş güvenlik tehditleri ve müttefikler arasında görüş ayrılığının bulunduğu bir dönemde, NATO Zirvesi ittifakın görevini yerine getirmeye devam ettiğini gösterecek.” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’la zirve öncesinde çalışma kahvaltısında bir araya gelen Stoltenberg, görüşmede zirvede ele alınacak konular hakkında konuştukları bilgisini paylaştı.

Trump’la daha önce de birçok kez bir araya geldiğini ve “açık ve dürüst” tartışma şekline alışkın olduğunu dile getiren Stoltenberg, “ABD Başkanı’nın özellikle savunma harcamaları konusunda doğrudan bir iletişim dili var. Ancak hepimiz savunma harcamalarının artırılması gerektiği konusunda hemfikiriz.” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg’le görüşmesinde Trump, “Almanya enerji için Rusya’ya yüksek düzeyde ödemeler yapıyor. Bu nedenle Almanya Rusya’nın bir esiri.” açıklamasını yapmıştı.

NATO Zirvesi, Stoltenberg’in liderleri resmi karşılaması, yeni karargah girişinde kısa bir gezi ve aile fotoğrafının ardından düzenlenen açılış töreniyle başlayacak. Liderler ilk oturum olacak Kuzey Atlantik Konseyi Toplantısı’na TSİ 15.30’da katılacak.

2207840cookie-checkTrump: Avrupa savunmada kesenin ağzını açmalı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.