Türkiye’nin geleceği bu kentin üretim modelinde!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Sokakları mandalina, bahçeleri lavanta kokan kentin tarım modeli tüm dünyaya örnek oldu…

İzmir’in Seferihisar ilçesi son yıllarda hem tarımsal üretim modeliyle hem de bununla birlikte gelişen turizmle adından sıkça söz ettiriyor. Seferihisar Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen tarım politikaları, tohumdan sofraya yerel üretimin desteklenmesini ve geleneksel lezzetlerin korunmasını öngörüyor. Mandalina’dan lavantaya, enginardan karakılçık buğdayına birçok tarım ürünü kentin tarımsal üretimini geçmişten geleceğe taşıyor. 15-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Tarım Günleri’ ile hayata geçirdiği tarım politikalarını herkesle paylaşmaya hazırlanan Seferihisar Belediyesi, “Başka Bir Tarım Mümkün” diyor.

Türkiye’nin ilk Yavaş Kenti (Citta Slow) unvanını alan İzmir’in Seferihisar İlçesi, hem tarımsal üretimde hem de turizmde Türkiye’deki birçok kente model oldu. Seferihisar Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen yerel tohumu destekleyen üretici pazarları, birlik ve kooperatiflerle elde edilen başarılı sonuçlar ilçenin ününü tüm dünyaya duyurdu.

‘SEFERİHİSAR’IN TARIMI: TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ’

Seferihisar Belediyesi, şimdi de “Başka Bir Tarım Mümkün” sloganıyla hayata geçirdiği tarım politikalarını dört gün sürecek bir şenlikle herkesle paylaşmaya hazırlanıyor. 15-18 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “Seferihisar Belediyesi Tarım Günleri’, “Seferihisar’ın Tarımı: Türkiye’nin Geleceği” alt başlığını taşıyor.

HABİTAT III. ZİRVESİNDE DÜNYAYA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Seferihisar Belediyesi, Ekim 2016’da Ekvador’un Quito kentinde yapılan Habitat III Zirvesinde, dünyanın tüm yerel yönetimlerine örnek gösterilen tarım faaliyetlerini katılımcılarla paylaşacak. Dört basamaklı tarım politikasını, üretici pazarları açmaküretici birlikleri-kooperatifler kurmak,tarım ürününü bir sanayi ürününe dönüştürmek ve yerli tohuma sahip çıkmak hedefleriyle hayata geçiren Seferihisar Belediyesi, yaptığı uygulamaları dört gün boyunca sergileyecek. Mandalina’dan lavantaya, enginardan karakılçık buğdayına birçok tarım ürünü kentin tarımsal üretimini geçmişten geleceğe taşıyor.

 ‘BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN’ PANELİ

15 Kasım Perşembe günü yapımı tamamlanan Soğuk Hava Deposu’nun açılışıyla başlayacak etkinlikte, lavanta fotoğrafları sergisi açılışı yapılacak ve akşam Başka Bir Tarım Mümkün paneli düzenlenecek. Aynı gün öğleden sonra Mandalina Şenliği kapsamında,  En İyi Mandalinalı Yemek ve TatlıEn İyi Mandalinalı Hediyelik Eşya Tasarımı yarışmaları yapılacak. Yemek yarışmaları İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği, hediyelik eşya yarışması Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri kontrolünde gerçekleşecek. 

 1800 YAŞINDAKİ ZEYTİN AĞACI YAĞ VERMEYİ SÜRDÜRÜYOR

16 Kasım Cuma günü ise; Teos Antik Kenti Zeytinyağı Müzayedesine ev sahipliği yapacak. Seferihisar genelinde yaşı 500’ün üzerinde olan Anıt Ağaçlardan elde edilen zeytinyağları açık arttırmayla satılacak. Bu ağaçlardan biri de Teos antik kentindeki 1800 yıllık zeytin ağacı. Aynı gün zeytin ağaçları gezisi, zeytin toplama etkinlikleri düzenlenecek. Ayrıca Temmuz ayında Yunanistan’da çıkan yangında hayatını kaybeden 91 kişi anısına ağaç dikimi yapılacak.

 YEREL TOHUM SEFERBERLİĞİ VE ATA EKMEĞİ

17 Kasım Cumartesi günü etkinliğin nabzı Can Yücel Tohum Merkezi‘nde atacak. 2010 yılında Seferihisar’da başlayan ve Türkiye’ye yayılan Tohum Takas Şenlikleri’nin devamı olarak tohum ekimi, tohum gönderimi ve lavanta dikimi yapılacak. Aynı gün Doğa Okulu ziyaretinde Kadim Üretim Havzaları sunumları gerçekleştirilecek. Ulamış Köyü’nde ise yok olmak üzereyken bulunan ve çoğaltılan Topan Karakılçık Buğdayı’ndan yapılanAta Ekmeği atölyesinde ekmeğin yapımı katılımcılarla paylaşılacak. Ayrıca Çocuk Belediyesi, yeni seçilecek Çocuk Belediye Başkanı’nın devir teslim törenine sahne olacak. 

 MANDALİNA ŞENLİĞİ 19. KEZ DÜZENLENECEK

Seferihisar’ın en büyük geçim kaynağı olan ve dünyanın en kaliteli mandalinası olarak bilinen Satsuma cinsi mandalinanın hasat dönemi yine büyük bir şenlikle kutlanacak. 18 Kasım Pazar günü 19. kez düzenlenecek şenlik kapsamında birbirinden renkli etkinlikler yapılacak ve her yıl olduğu gibi, en iyi mandalina üreticisi ve bir yıl boyunca Seferihisar’ın yüzü olacak Mandalina Kral ve Kraliçesi seçilecek. Mandalina Üreticisi yarışması İlçe Tarım Müdürlüğü, Kral-kraliçe yarışmaları ise Rönesans Ajans koordinatörlüğünde yapılacak.

 BELEDİYE BAŞKANI TUNÇ SOYER: ‘TÜM HALKIMIZI BEKLİYORUZ’

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer9,5 yıldır sürdürdükleri tarım politikalarının ülke geneline yayılması ve dünyaya örnek gösterilmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Yaptığımız çalışmaları dört gün boyunca halkımızla ve katılımcılarla paylaşmak istedik. Türkiye’nin dört bir yanından  katılım bekliyoruz. Özellikle zeytinyağı müzayedesi ve mandalina şenliğinin büyük ilgi göreceğini düşünüyorum. Etkinliğimiz kapsamında düzenlediğimiz yarışmalara başvuralar devam ediyor. Katılmak isteyen vatandaşlarımız detaylı bilgiye www.seferihisar.bel.tr’den ulaşabilirler. Şimdiden tüm halkımızı dört gün sürecek etkinliğimize bekliyoruz” diye konuştu.

2244740cookie-checkTürkiye’nin geleceği bu kentin üretim modelinde!
Önceki haberŞehrin caz hali. CRR’de iki ayı konser
Sonraki haberİNGİLTERE… “Bohemian Rhapsody” filmini izledim…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.