Tuz Gölü’nün çorbadaki katkısı büyük

Doğa Derneği, yaşam ortamlarını doğal özelliklerini kaybetmeyecek şekilde kullanmanın ekonomik açıdan çok daha akılcı olduğunu açıkladı.


Ekonomik analiz için pilot bölge seçilen Tuz Gölü Havzası’nın Türkiye ekonomisine yıllık katkısının 425 milyon 871 bin ABD Doları olduğu belirlendi.


Hollanda – Wageningen Üniversitesi ile işbirliği ile yürütülen çalışmaya göre Tuz Gölü havzasının ekonomimize koyduğu katkının başında 182 milyon 324 bin ABD doları ile hayvancılık geliyor. Göl havzasındaki diğer önemli ve doğa dostu üretim şekilleri arasında tuz madenciliği ve buğday tarımı geliyor. Tuz Gölü Havzası gibi, Türkiye’de doğal ekosistemlerin ekonomik olarak değerlendirilmesinin acilen gerektiği yüzlerce alan bulunuyor.


YANLIŞ YATIRIMLAR
Doğa Derneği açıklamasında öte yandan, Türkiye’deki pek çok baraj ve tarım projesi doğal alanların ekonomiye hali hazırda koyduğu katkılar dikkate alınmadan uygulandığı öne sürüldü.


YANLIŞ YATIRIMLAR ELEŞTİRİLDİ


Açıklamada yanlış yatırımlar şöyle eleştirildi:


“Bunun sonucunda, kısa vadede kârlı gözüken yatırımlar orta ve uzun vadede ülke ekonomisine zarar veriyor. Bu durumun en iyi örneği Antalya’daki Avlan Gölü. Göl, tarım alanı kazanmak amacıyla 1970’li yıllarda Devlet Su İşleri tarafından büyük bir parasal kaynak harcanarak kurutuldu. Ancak kurutma çalışması ciddi bir tarımsal gelir getirmediği gibi, gölün sağladığı yüksek nem oranına muhtaç elma bahçelerinden toplanan üründe büyük bir azalmaya neden oldu. Bu nedenle bölgede yaşayan insanların talepleri sonucunda Avlan Gölü geçtiğimiz yıllarda restore edildi. Aradan geçen otuz yıllık süreç, hem ekonomik, hem de ekolojik kayıplara neden oldu. Orta Anadolu başta olmak üzere Türkiye’de ne yazık ki Avlan örneğine benzeyen pek çok sayıda proje uygulandı ve bugün de uygulanmaya devam ediyor.


Dünyaca ünlü Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre aynı durum dünyadaki diğer ülkeler için de geçerli. Makale, Kanada, Malezya, Kamerun ve Filipinler’de yapılan pilot çalışmalar ışığında doğa dostu kullanım şekillerinin yaşam ortamlarını yok eden uygulamalara göre orta ve uzun vadede 100 kat daha kârlı olduğunu kanıtlıyor.”


ALTERNATİF UYGULAMA
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken bilimsel çalışmalar ve geçmişte yapılan hatalar doğal yaşam ortamlarını kullanırken çok daha dikkatli olunması gerektiğini söyledi.


Eken şunları söyledi:


“Doğa Derneği’nin yürüttüğü ekonomik analiz çalışmaları doğal alanların kullanımından elde edilen kazancın son derece ciddi rakamlara ulaştığını gösteriyor. Baraj inşaatı ve büyük ölçekli sulama çalışmaları gibi doğal süreçler üzerinde yoğun baskı oluşturan projeler uygulanmadan önce, hem ekonomik, hem de ekolojik açıdan kârlı alternatiflerin olup olmadığı titizlikle gözden geçirilmeli.”


Ayrıntılı bilgi için: Doğa Derneği Esra Başak, 0535 509 94 07 [email protected]


AÇIK GAZETE: Şimdi Söz Sizde! Türkiye doğasının yok oluşunu durdurmak için bir imza atarak siz de söz alın…  www.sifiryokolus.org


 


 

1020440cookie-checkTuz Gölü’nün çorbadaki katkısı büyük

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.