Tüzük Kurultayı’ndan güçlü çıktı

”İsa Gök” gerginliği

Kılıçdaroğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı sırada aralarında Mersin Milletvekili İsa Gök’ün de bulunduğu bir grup partili salona girmek istedi.

Bu sırada diğer partililerin müdahale etmesi üzerine kısa süre arbede yaşandı. Salondaki bazı partililer tarafından “yuhalanan” Gök ve beraberindekiler, salon dışına çıkarıldı.

Bazı partililerin, “İsa dışarı” diye slogan atması üzerine kürsüden konuşan Denizli Milletvekili Adnan Keskin, “Lütfen, bu kurultayda herkesin bulunma hakkı var” diyerek, partilileri uyardı.

Yaşanan arbede nedeniyle salona giremeyen Gök ve beraberindeki bazı partililer, bir süre salonun dışında bekledikten sonra içeriye girdi.

Konuşmadaki satır başları

“Huzuru bozmaya kimsenin hakkı yok”

Kılıçdaroğlu, İsa Gök’ün kürsü önünde bekleyişi sürerken kürsüye çıkarak konuşmasına başladı.

CHP lideri, güvenlik görevlileri, basın mensuplarının yoğunluğu nedeniyle “Açın önümüzü” dedi.

CHP’li Gök ve bir grup partilinin kürsü önünde toplanmasıyla oluşan kargaşaya “müdahale etmeyin” uyarısında bulunan Kılıçdaroğlu, “Kurultayın huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yoktur. ‘Tüzük’ dediler işte tüzük, ‘seçim’ diyorsanız onu da yapacağız. Gücünü sandıktan almayan hiçbir güç başarılı olamaz” diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması sürerken İsa Gök, salondan çıkarılmaya çalışıldı ve tribünlerden Gök ve yanındakilere pet şişeler atıldı.

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, korumaları, “Koruma arkadaşlar, lütfen çekilin. Beni, CHP’lilerden korumak gibi göreviniz olmamalı” diye uyardı.

Akif’in dizelerine işaret etti

Mehmet Akif Ersoy’un, “Ben ezelden beri hür yaşadım, hür yaşarım, hangi çılgın zincir vuracakmış şaşarım” dizelerine işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşte CHP budur. CHP, devleti kuran partidir, onun için CHP’li olmak bir onurdur, yurtseverliktir. CHP’li olmak, kardeşliktir, barış, dostluktur, hiçkimseyi ayırmadan herkesi kucaklayan bir CHP’dir.

CHP halkın çıkarlarını, ulusun çıkarlarını korur. CHP gerçeği budur, kendi tarihini bilmemek, ülkeye ihanettir. Erdoğan’ın benim bu anlattıklarımın hiçbirini bildiğine inanmıyorum çünkü tarihini bilmiyor. Siyaset, toplum bana ne verecek değildir, ben topluma ne vereceğim, nasıl hizmet edeceğimdir. CHP’nin siyaseti budur.

CHP’liler, zor günlerin adamlarıdır, zor günlerde çıkar, başarıyı yakalarlar.

Başbakan’a eleştiri

Şimdi özgürlüğün ve demokrasinin devrimini yapmak zorundayız. Bunun için ilk iş kendi tüzüğümüzden başlayacağız. Tüzüğümüzü demokratik ve özgürlükçü yapacağız.

CHP delegeleri, iddia ediyorum gelmiş geçmiş en demokratik tüzüğü birazdan sizin önünüze getirecekler.

Unutmayınız demokrasi zor kazanılır ama çok kolay kaybedilir. Demokrasiyi farkında olmadan kaybedebiliriz. O yüzden ona sahip çıkmak her CHP’linin görevidir. Demokrasiyi hayatı boyunca bir küfür rejimi olarak gören birinden demokrasi beklenebilir mi?

(Eski gömleği çıkardım, demokrasi gömleğimi giydim) dedi. Bazı aydınlara da inandılar. Demokrasi bir devletin giysisi kıyafeti değil, demokrasi bir devletin ruhudur.

CHP’li olmak, ‘Cumhuriyetin kurucusu, demokrasinin önderi olmak’ demektir; ‘CHP’li olmak’ demek, ‘Mustafa Kemal olmak’ demektir.

Buradan sesleniyorum: Gelin beraber özel yetkili mahkemeleri kaldıralım, bir demokrasi ayıbından Türkiye’yi kurtaralım.

Türkiye’ye özgürlüğü getirelim, milli irade ile seçilmiş milletvekilleri demir parmaklıklar ardında kalmasın.

Kalkmış 1940’larda yasaklanan kitaplardan söz ediyor. Ya kardeşim bırak sen 1940’ları, 21. yüzyılda senin iktidarında basılmamış kitap yasaklandı, bu ayıbı nasıl temizleyeceksin.

Bizim önümüzde adı fiilen konulmamış bir devlet kavramı var. Bu devlet AKP’nin devletidir.

CHP, inanan, inandığını özgürce yaşayan bir toplum düzeni vadiyor, Türkiye’nin bir barış toplumu olmasını vadediyor. Buradan sesleniyorum: Gelin beraber özel yetkili mahkemeleri kaldıralım. Bir demokrasi ayıbından Türkiye’yi kurturalım.

Nazım’ın dizeleriyle bitirdi

CHP’linin enerjisini boşa harcamak, her şeyden önce halka ve CHP’nin tarihine ihanettir. Asla ve asla gücümüzü iç çekişmelerle geçirmeyeceğiz.

Gücümüz halkın desteklenmesi için halkın sorunlarını çözmek için. Onun için beraber yürüyeceksek beraberce mücadele edecek, gönül birliği güç birliği yapacaksak
halkın sorunlarına kilitleneceğiz.

Koskoca diktatörlüğe karşı direnişe davet ediyorum. Biz özgürce yaşamak istiyoruz. Özgürlüğümüzü kimse elimizden almamalı. Ne söylerlerse söylesinler, ne yaparlarsa yapsınlar, CHP tarihin en önemli kalelerinden birisidir. Hiçbir siyasal partiye bu kadar büyük devrim yapmak, bu kadar güçlü olmak nasip olmadı. CHP, bunun bilincindedir. Onun için yine Nazım için söylüyorum; ‘Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayan bir Türkiye…”

“Yarınki kurultaya gidin”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16.Olağanüstü Kurultaya katılanlara teşekkür ederek, CHP delegelerini 17. Olağanüstü Kurultaya katılmaya çağırdı.

CHP Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu yayımladığı mesajında, “CHP 16. Olağanüstü Kurultayı 948 delegenin katılımı ile yapıldı.

Tüzüğümüz değişti. Kurultayımıza katılan delegelerimize, partililerimize,taraftarlarımıza ve vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyor, delege arkadaşlarımıyarın saat 10.00’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda toplanacak 17. Olağanüstü Kurultayımıza bekliyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” ifadelerineyer verdi.

Açıklamaya göre, Kılıçdaroğlu, CHP delegelerinin cep telefonlarına da”Sevgili delege arkadaşım. Partimizin 17. Olağanüstü Kurultayı 27 ŞubatPazartesi günü saat 10.00’da Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda toplanacaktır. Bütün delege arkadaşlarımı Kurultay Salonu’na bekliyorum” mesajı gönderdi.

47 madde değişti

CHP 16. Olağanüstü Kurultayında, maddeler üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, tüzük değişikliği kabul edildi.

Maddeler üzerinde söz alan CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, kurultayı hazırlayan komitenin yer gösterdiği otellere yerleşen ancak bugün kayıt yaptırmayanların, CHP delegeliğiyle bağdaşmadığını söyledi. Kalkavan, CHP Mersin
Milletvekili İsa Gök’ü, kurultaya gelme cesareti olduğu için kutladığını ancak kayıt yaptırmadığı için kınadığını ifade etti.

Maddelerin tek tek okunup, üzerinde konuşmaların yapılmasının ardından tüzük değişikliği kabul edildi. Böylece CHP tüzüğünün 47 maddesi değiştirilmiş oldu.

İsa Gök: Çalışmalar hukuksuz

Kurultay çalışmalarının “hukuksuz olduğunu” ileri süren CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise, “Delege sayısı hala 583. Kurultayın başlaması için yeterli sayı oluşmadı. Kanuna aykırılığı söylemem lazım, onu kabul etmiyorlar” dedi.

İsa Gök ve bir grup partili, Divan kürsüsü önünde bir süre bekledikten sonra Divan Başkanlığı’na dilekçesini iletti.

Yaşanan arbedenin nedeninin sorulması üzerine Gök, “Bunu yapanlara soracaksınız. Ben dilekçe verme hakkımı kulanmak istiyorum. Hani demokrasi, hani tüzük, nerede kaldı? Anca vur, kır. Böyle CHP olmaz. Dilekçemi almıyorlar, konuşturmuyorlar. Burası tüzük kurultayı, burada konuşmayacağız da nerede konuşacağız” diye konuştu.

Gök, dilekçesini Divan Başkanı Adnan Keskin’e verdi. Söz hakkı isteyen Gök, Kılıçdaroğlu’nun kürsüye çıktığı sırada da “Sayın Genel Başkanım” diyerek sesini duyurmaya çalıştı.

İsa Gök’ün ”Yeter sayısı yok” dilekçesini divan kabul etmedi.

Bu arada, İsa Gök’ün bulunduğu kürsü önünde kargaşa yaşandı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını bir süre kesmesine neden olan kargaşa sonrası, Gök ve beraberindekiler, salon dışına çıkarıldı.

Divan Başkanlığına Keskin seçildi

İl başkanlarından Divan Başkan adaylığı için gelen önergeyi okuyan Kılıçdaroğlu, Divan Başkanlığına Denizli Milletvekili Adnan Keskin’in önerildiğini duyurdu.

Kılıçdaroğlu’nun başka aday olup olmadığını sormasının ardından yapılan işari oylamayla Divan Başkanlığına Keskin seçildi.

Keskin, partililere birlik çağrısı yaparak, “Hep birlikte haykırınız, yaşasın barış, yaşasın özgürlük, yaşasın emek, yaşasın eşitlik, yaşasın çağdaş uygarlığa ulaşma azmimiz, yaşasın siyasi kimlikleri çelikleşmiş CHP’liler” dedi.

Keskin’in konuşmasının ardından CHP’nin tutuklu milletvekilleri Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’ın gönderdiği mesajlar, salonda alkışlarla karşılandı. Ayrıca, Oda Tv Genel Koordinatörü Doğan Yurdakul’un gönderdiği mesajda okundu.

Kurultay’dan notlar

Kılıçdaroğlu, partisinin 16. Olağanüstü Kurultayı’nın yapılacağı Ankara Spor Salonu’na saat 10.35’te giriş yaptı.

Eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı partiyöneticileriyle kurultay salonuna giren Kılıçdaroğlu, kalabalık nedeniyle zaman zaman yürümekte zorluk yaşadı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Güzel bir kurultay yapacağız. Demokratik şölen olacak” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun mavi gömlek giydiği ve kravat takmadığı, eşinin ise kırmızı kazak ve kırmızı atkı kullandığı görüldü.

Faili meçhullerin yakınları da davetli

Kurultaya 12 Eylül’de, Sivas olaylarında ve faili meçhul cinayetlerde hayatlarını kaybedenlerin yakınları da davetli olarak katıldı.

Kurultaya, aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın da bulunduğu belediye başkanları ile eski genel başkanlar Hikmet Çetin, Altan Öymen, Murat Karayalçın, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile yabancı misyon temsilcileri de katıldı.

CHP’nin kayıtlı 1247 delegesinden Kurultaya katılacak olanlar, yeni tüzük için oy kullanacak.

Bu arada CHP İl Başkanları da sabah saatlerinde Anıtkabir’e giderek, Atatürk ve İsmet İnönü’nün kabirlerini ziyaret etti ve çelenk bıraktı.

1333530cookie-checkTüzük Kurultayı’ndan güçlü çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.