UAÖ: Gizli uçuşlara yardım da suçtur…

UAÖ, zirvenin Avrupa’daki gizli uçuşları sonlandırmak için iyi bir fırsat olduğunu açıkladı.


UAÖ açıklamasında dördü AB üyesi olmak üzere yedi Avrupa ülkesinin  gizli uçuşlara karıştığı vurrgulanarak konuyla ilgili raporda devletlerin gizli uçuşlarda uluslararası insan hakları kanunlarını nasıl ihlâl ettiklerinin yer aldığı belirtildi.


Avrupa Konseyi’ndeki taslak raporunda gizli uçuşlarda bireylerin yasadışı olarak alıkonulduğu, işkence, kötü muamele ve ‘kaybolma’ gibi suçlarla karşılaştıkları, üçüncü dünya ülkelerine gizlice götürüldüklerinin yer aldığını aktaran UAÖ, bölgede gizli uçuşların sonlandırılmasına yönelik kampanyayı destediklerini açıkladı.


UAÖ açıklamasında, Claudio Cordone’ün “Avrupa sık sık kendisini insan haklarının öncüsü olarak sunar. Rahatsız edici olan gerçek ise Avrupa’nın yardımı olmasaydı, şimdi dünyanın çeşitli yerlerindeki insanlar hapishane hücrelerinde işkence yaralarından mağdur olmayacaktı” sözünden alıntı yapılarak “Avrupa devletleri gizli uçuşlara yönelik ‘görmedim, duymadım’ yaklaşımlarını sonlandırıp, kendi bölgelerinde uygulamanın bitirilmesi için etkin adımlar atmalıdırlar” denildi.


“TÜRKİYE’DE SORUMLU”


UAÖ, gizli uçuşların uluslararası yasaları çiğnediği, ayrıca yardım eden devletleri de suçlu duruma düşürdüğünü belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:


“Makedonya, Bosna-Hersek ve Türkiye ile AB üyesi Almanya, İtalya, İsveç ve İngiltere rapordaki altı gizli uçuştan sorumludur. İnsanlar bu uçuşlarda, yasal prosedür işletilmeden uçaklarla yurtdışına nakliye edilip, işkence ve diğer kötü muamelelere maruz kaldıkları alıkoyma bölgelerine götürülmekteler. Havaalanlarını ve hava sahasını açmak, tutuklayıp veya kaçırıp ABD Gizli Servisi’ne teslim etmek gibi her ülkenin dahil olma şekli farklı olsa da; yaptıkları veya engellemedikleri eylemlerden uluslararası kanunlara karşı geldikleri için sorumlu tutulmalılar. Uçuş kayıtları, gazeteciler, istihbarat servisleri ve sivil toplum kuruluşlarından elde edilen bilgiler ve Avrupa düzeyinde araştırmalardan sağlanan sonuçlar, Avrupa devletlerinin gizli uçuşlara dahil olduklarını reddetmelerini güçleştiriyor.”


UAÖ, Avrupa Konseyi’nin gizli uçuşları aydınlatma çalışmalarını sürdürmesini isteyerek konuyla ilgili bir araştırma komisyonu oluşturulmasını önerdi.

791870cookie-checkUAÖ: Gizli uçuşlara yardım da suçtur…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.