Uçağı sahte bombayla kaçırmış

Dün Mısır havayollarına ait bir uçağı pilotu tehdit ederek kaçıran ve eski eşinin yaşadığı Kıbrıs’a götüren Mısır vatandaşı Seyfettin Mustafa’nın üzerindeki bomba düzeneği görünümlü yeleği, cep telefonu kılıflarından yaptığı ortaya çıktı.

Larnaka havalimanında saatlerce süren müzakerelerin sonunda tüm yolculcuları serbest bırakan hava korsanı, emniyet birimleri tarafından gözaltına alınmıştı.
Kıbrıslı Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, olayın bir ‘terör eylemi’ olmadığını ifade etmiş ve hava korsanının eski eşinin Kıbrıs’ta yaşadığına dair gelen bir soru üzerine gülümseyerek, “Her zaman bir kadın vardır” yanıtını vermişti.

Mısır İçişleri Bakanlığı hava korsanı Seyfettin Mustafa’nın İskenderiye’de iki farklı güvenlik noktasında arandığını söylüyor.

Kıbrıslı Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides ise hava korsanını ‘psikolojik sorunları olan birisi’ olarak tanımladı.

Kasulides, eski eşinin havalimanına getirilmesini talep eden korsanın daha sonra tutarsız taleperde bulunmaya başladığını da anlattı.

Mısır’da ise emniyet birimleri Seyfettin Mustafa’nın Kahire’deki yakınlarının ifadesini aldı.

Dün, gün boyu süren uçak kaçırma krizinin ardından Mısır Havayolları’na ait uçak TSİ 22.05’te Kahire’ye geri döndü.

Mısır Havayolları yolcuları akşam geç saatlerde Kahire’ye getirildi.

Yaşanan uçak kaçırma olayının ardından Mısır havalimanlarındaki güvenlik konusu bir kez daha tartışmaya açıldı.

Mısır Turizm Bakanlığı, tüm güvenlik protokollerinin eksiksiz biçimde uygulandını savunurken, İskenderiye – Kahire seferini yaparken kaçırılan MS181 sefer sayılı uçağa binişlerde herhangi bir güvenlik zaafiyeti yaşanmadığını da aktardı.

Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan güvenlik kamerası görüntülerinde hava korsanı Seyfettin Mustafa’nın İskenderiye’de iki güvenlik noktasında arandığı görülüyor.

Mustafa’nın ince bir çantayı da x-ray cihazından geçirdiği yine görüntülerde yer alıyor.

Uçağın pilotu, kokpitteki pencereden atlayarak kaçmıştı.

BBC muhabiri Yusuf Taha, Ekim 2015’te IŞİD’in Rusya’ya ait bir yolcu uçağını patlatmasından bu yana havalimanlarında güvenlik tedbirlerinin artırıldığını anlatıyor.
Havalimanı güvenliği için 1 milyar dolar ek bütçe ayıran Mısır hükümeti, güvenlik konusunda İngiltere’den de danışmanlık hizmeti alıyor.

Ancak yine de bazı havalimanlarında güvenlik protokollerinin tam olarak uygulanmadığı yönünde haberler var. Özellikle VIP alanından giriş yapan yolcuların üzerlerini artmadığı ve bazı havalimanlarında da güvenlik görevlilerinin protokolleri uygulamadığı iddia ediliyor.

1483070cookie-checkUçağı sahte bombayla kaçırmış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.