Uluborlu’da Sakura zamanı

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türkiye’nin kiraz bahçesi olarak bilinen Isparta’nın Uluborlu ilçesinde Nisan ayının ortalarından itibaren çiçeklenmeye başlayan kiraz ağaçları görsel bir şölen yaratıyor. Uzakdoğu’da yeniden doğuşu simgeleyen ve Sakura adı verilen kiraz çiçekleri Japonlar için kutsal sayılıyor. Her yıl milyonlarca insan Sakura şölenine ortak olmak için Japonya’ya akın ederken son yıllarda Uluborlu’daki kiraz bahçeleri de kiraz çiçeği tutkunlarını ağırlamaya başladı. Gül ve lavanta gibi ürünlerle tarımın turizmle birleştiği etkinliklere ev sahipliği yapan Isparta’da kiraz bahçeleri de doğa tutkunlarını kendine çekiyor. Haftasonu Uluborlu’daki kiraz bahçelerine düzenlenen fotoğraf gezisiyle kentin doğal ve tarihi zenginliğini ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Antik çağdan günümüze uzanan geçmişiyle tarihi bir kent olan Uluborlu’daki kiraz bahçeleri bembeyaz çiçekleriyle zirveleri hala karla kaplı olan Kapıdağı’nın eteklerindeki ovayı beyaza bürüdü. Kiraz çiçeklerinin yarattığı bu görsel şöleni fotoğraf ve doğa tutkunlarıyla da paylaşmak isteyen yöre halkının çabaları, ii ve ilçe yöneticilerini de harekete geçirdi.

FOTOĞRAF GEZİSİNE VALİ SEYMENOĞLU DA EŞLİK ETTİ

Isparta Valiliği’nin öncülüğünde Uluborlu Kaymakamlığı ve Uluborlu Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği fotoğraf gezisi renkli görüntülere sahne oldu. Isparta Sanat ve Fotoğraf Derneği (ISFODER) üyelerinin katıldığı fotoğraf gezisine Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu da eşlik etti. Uluborlu Kaymakamı Şahin Demir ile Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Aziz Tuna’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlik boyunca ziyaretçiler Uluborlu’nun doğal ve tarihi güzellklerinin yanısıra yöresel lezetlerini de tanıma fırsatı buldu.

SEYMENOĞLU: ‘BU GÜZELLİĞİ DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ’

Uluborlu’daki kiraz çiçeklerinin şu anda en güzel haliyle izlenebildiğini dile getiren Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, “Isparta’mız eğitimde ve sağlıkta ön planda olan bir ilimiz. Biz istiyoruz ki Isparta’yı turizmle de ön plana çıkaralım. Isparta’da gül ve lavanta turizminin yanı sıra gezilebilecek göller, tabiat ve milli parklar oldukça fazla. Bunun yanında meyvecilikte de ön planda olan ilimizde, meyveyi sadece üretmekle kalmayıp bahar aylarında yaşanan bu güzelliği ülkemize ve dünyaya tanıtmak bunu fırsata çevirmek istiyoruz” diye konuştu.

APOLLONİA’DAN ULUBORLU’YA KÖKLÜ TARİHİ GEÇMİŞ

Kiraz bahçelerindeki gezinin ardından Uluborlu’daki tarihi mekanlar gezildi. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Bakır’ın rehberliğinde kentin tarihi yerleşimini gezen ziyaretçilere kentteki kültür varlıkları hakkında bilgi verildi.

Antik çağda Apollonia olarak bilinen bir kente ev sahipliği yapan Uluborlu’da Doğu Roma, Selçuklu, Hamitoğulları Beyliği ve Osmanlı döneminin izleri bir arada görülebiliyor.

KİRAZ ÇİÇEKLERİNİ ZİYARET ETMEK İÇİN HALA ZAMAN VAR

Mevsim koşullarına göre Nisan ayının ortalarında çiçeklenmeye başlayan Uluborlu’daki kiraz bahçeleri bu yıl en yoğun görselliğe 25 Nisan’dan itibaren ulaştı. Hala zirveleri karla kaplı olan Kapıdağı’nın eteklerindeki kiraz bahçelerini ziyaret etmek isteyenler için yaklaşık bir hafta daha zaman var. Daha sonra ise çiçekler yerini meyvelere bırakacak.

***

Fotoğraflar: (Isparta Valiliği ve Uluborlu Belediyesi)

 

2293960cookie-checkUluborlu’da Sakura zamanı
Önceki haberErdoğan’ın köşkü için Van Gölü dolduruluyor!
Sonraki haberMilli diye diye milleti topraktan soğuttular!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.