Umay Hanım’ın ardından…

Geçen hafta yazılım devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, insanların yapay zekanın yarattığı tehditten kaygı duyması gerektiğini söyledi. BBC’nin aktardığı habere göre Gates yapay zekanın kontrol edilemeyecek kadar büyümesinden endişe etmeyen insanları hiç mi hiç anlayamıyor…

“Hay huy”la mücadele ederken dünyanın başka sorunları da giderek büyüyor… Küresel bağlamda enflasyon, yoksulluk, işsizlik, IŞİD, islamfobisi ile memlekette AKP, insanların başedebileceği sorunlar… Çerçevenin tümüne bakıldığında küresel ısınma, gelişen yapay zeka, kimyasal silahların ev ortamında yapılacak teknolojinin gelişmesi yarının kaygı duyulacak sorunları arasında.

Geçen hafta Londra Toplum Merkezi’nde konuşan “Ortadoks Marksist” Demir Küçükaydın da “İyiden güzelden yana bir dünya kurmak için vaktimiz az… 100, 150 yıl sonra yer kürenin başka sorunlarıyla boğuşacağız” demişti…

Gazetelere sıkışmış küçük bir haberde de Birleşik Krallık’ta bankaların şubelerinin yarısını kapattığı belirtiliyor. Haberde yalnızca geçen yıl 479 şube kapatan bankaların Nisan’a kadar 121 şube daha kapatacağı aktarılıyor. Bütün bu değişim yapay zekanın ayak sesleri.

İletişim araçları geliştikce insanlar arasındaki iletişim azalıyor, sanallaşıyor… Bütün bu değişimin hızı da giderek artırıyor. “Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar”la başbaşa kalacağız yakında.

Dünyanın yeni sorunlarına hazır mısınız? Siz en iyisi kendi çapınızda geri dönüşüm yapmayı sürdürün yine de…

***

Geçen akşam Canan Sağar’ın albüm tanıtım gecesinde Edmonton’daki Türkü Art Café Restaurant’tındaydım. (Arkadaşım Soner Çeki’nin sıcak bir mekan yarattığını da görmüş oldum.)

Sağar, Sedat Sarıcı’nın öğrencilerinden. Toplumda giderek azalan iyi haberlerden birisine tanıklık etmek keyifti. “13” adlı albümdeki toplam 11 şarkının 9’u Canan Sağar’a ait.

Canan Sağar bu uğraşısıyla gençlerimize örnek bir isim oldu. Yolu açık olsun…

***

Geçen Pazar Umay Gençsoy’u yitirdik. Umay Gençsoy ve eşi Mustafa Gençsoy denilince akla Kıbrıs Türk Cemiyeti (KTC), KTC denilince de Gençsoylar gelir…

Umay Hanım ve Mustafa Bey yaşamını toplumsal çalışmalara adamış bir çift. Herşeyleri KTC, Kıbrıs çözümü ve Londra’daki Türk toplumu… Mustafa Gençsoy 1951’de kurulan KTC’nin 1971-2013 arasında tam 42 yıl başkanlığını yaptı. Bu süreçte Umay Hanım onun en büyük yardımcısı ve sağduyusuydu.

KTC toplum tarihinde önemli… 1963 Kıbrıs olayları ve 1974 harekatında Londra’daki toplumun refleksiydi. 1974 Wimpy Grevi’nde grevcilere ev sahipliği yaptı. 1970’lerde ilk Türkçe haftasonu okullarının açılmasına ön ayak oldu. Menderes, Ecevit, Türkeş ve Denktaş gibi siyasilerin toplumla buluştuğu bir mekandı. İngiltere Türk Dernekleri Konseyi ve Türk Futbol Federasyonu’nun kurulmasında da ilk harcı atanlar arasında yer aldı. Halen toplumun en büyük arşivine sahip tek kurum. Ayrıca toplum üyesi gençlerin uygun fiyata sıcak çorba içebileceği, maç izleyip internet kullanabileceği bir buluşma yeri. Bütün bu çalışmaların arkasında Umay Gençsoy’un emeği ve desteği önemli bir yer tutuyor.

Umay Hanım ve Mustafa Bey’in son uğraşları Kıbrıs’taki Mal Müdürlüğü’ne (Evkaf) ait olan “34-35 D’Arbly Street W1 8EY” adresindeki KTC mekanının tasfiyesini engelemekti. Toplum için önemli bir adres olan KTC binası 2017’de satılıp yerine Kıbrıs Türk toplumuna hizmet etmek üzere Kuzey ve Güney’de yeni birer bina alınması planlanıyor… Biz desek ki “Bu mekanın toplum için manevi değeri maddi değeriyle kıyaslanamaz. Satılması toplum için büyük bir kayıp…” Evkaf anlamaz ki… Umay Hanım da son nefesine kadar uğraştı ama Evkaf’a derdimizi anlatamadı…

Umay Hanım’ı özleyeceğiz. Toplumun başı sağolsun.

İLGİLİ HABER: Umay Gençsoy’u yitirdik…

1084520cookie-checkUmay Hanım’ın ardından…
Önceki haberÇipras AB’de çıbanbaşı olacak
Sonraki haber“Her iki kişiden biri kanser riski altında”
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.