Uranyumda İran’a sınırlı yeşil ışık

İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakerelere katılan ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın, “İran’ın uranyum zenginleştirme programının bir bölümünü devam ettirmesine izin verilmesi” konusunda ilk kez görüş birliği içinde oldukları bildirildi.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri ve nükleer baş müzakereci Ali Laricani ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana arasında Ankara’da bugün ve yarın İran’ın nükleer programına ilişkin yapacakları görüşmelere yakın kaynaklar, “6 büyük gücün, ilk defa bu konuda mutabakat sağlanmış olduğunu, İran’ın uranyum zenginleştirmeyle ilgili tüm programları askıya alması fikrinin ilk kez terk edildiğini” belirttiler. 

İlgili ülkelerin diplomatik kaynakları tarafından AP’ye verilen bilgilere göre, Ankara’da yapılacak görüşmeler, İran’ın ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarını reddetmesi nedeniyle kilit öneme sahip. BM kararlarının, İran’ın uranyum zenginleştirmeyle ilgili “tüm faaliyetlerini dondurmasını” içermesinden, İran’ın da bunu reddetmesinden ötürü diplomatik çabalar tıkanmış durumda. 

Bu nedenle Ankara’daki görüşmelerde “uranyum zenginleştirme faaliyetine nelerin girdiğinin yeniden tanımlanması” üzerinde durulacak. Böylece İran’ın sürdürdüğü bazı faaliyetler kapsam dışına çıkarılacak ve çıkmazın üstesinden gelinmeye çalışılacak.

 

1150260cookie-checkUranyumda İran’a sınırlı yeşil ışık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.