Utanç Duvarı’nı tuval yaptı

İsrail’in ‘yaşamsal bir güvenlik duvarı’ olarak nitelendirdiği, BM’nin ise yasadışı olarak ilan ettiği ve yıkılma emri çıkardığı duvar, geçtiğimiz günlerde gerilla grafiti sanatçısı ‘Banksy’nin tuvali haline geldi.

‘Tatil Görüntüleri’ olarak adlandırdığı projenin gerçekleştirilmesi sırasında İsrail askerleriyle ciddi sorunlar da yaşayan Banksy, ‘İsrail hükümeti işgal ettiği Filistin toprakları çevresinde bir duvar örüyor. Bu duvar, Berlin Duvarı’ndan üç kat daha yüksek ve bittiğinde 700 km den daha uzun olacak -Londra’dan Zürih’e kadar-  Duvar uluslararası yasalar nezdinde yasadışıdır ve Filistini dünyanın en büyük açık hapishanesine çevirmektedir’ dedi.

Bu duvarın grafiti sanatçıları için mükemmel bir tatil yeri yarattığını da itiraf etmekten  kendini alıkoyamayan Banksy’nin resimleri politik içerik taşımıyor, ancak bir bıçak yarası gibi ülkeyi ikiye ayıran duvarın çevrede yarattığı gerilim, ayrışma ve korku, duvar üzerindeki her imgeyi politik bir bağlam içine sokuyor. İki koltuğun arkasındaki pencereden görünen mavi gökyüzü ve manzara, ya da kumsalda kumdan kaleler yapan çocuklar, ip merdivenden yukarı çıkmağa çalışan çocuk resimlerini, Filistin’de başka bir bağlamda görmek de pek mümkün görülmüyor.

Proje sözcüsü Jo Brooks, Banksy’nin resimleri gerçekleştirirken oldukça korkulu anlar yaşadıklarını; İsrail askerlerinin silahların emniyetlerini açarak kendilerine doğrulttuğunu hatta korkutmak için havaya ateş ettiklerini belirtti.

Banksy web sitesinde, yaşlı bir Filistinli adamın, resimlerinin duvarı güzelleştirdiğini kendisine söylediğini belirtiyor. Kendisinin yaşlı adama teşekkür etmesi üzerine de yaşlı adam şöyle der, “BİZ DUVARIN GÜZEL OLMASINI İSTEMİYORUZ, DUVARDAN NEFRET EDİYORUZ. EVİNE DÖN”

Proje:  www.Banksy.co.uk web sitesinden izlenebilir.

1111950cookie-checkUtanç Duvarı’nı tuval yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.