“Çuvalcı general Afganistan’da işbaşında”

Haziran, Batılı güçlerin 2001 yılından bu yana en ağır kayıp verdikleri ay oldu.

Bir ay içinde ölen yabancı askerlerin sayısı 102.

General David Petraeus, görevi devraldığı törende askeri ve sivil yetkililere dokuz yıldır süren çatışmalarda “elbirliğiyle çaba gösterme” çağrısı yaptı.

Koalisyon güçlerinin karargahında düzenlenen törende konuşan Petreaus, zorlu bir savaşta olduklarını ve yıllarca süren çatışmaların kritik bir noktaya geldiğini belirten Amerikalı general, ”Biz bu savaşı kazanmak için mücadele ediyoruz” dedi.

Amerikalı general sivil-asker işbirliğinin keyfi olamayacağını kaydetti.

Aynı zamanda ABD Merkez Komutanlığı’nın başında olan Orgeneral Petraeus, selefi Stanley McChrystal’ın görevden alınması ardından, Afganistan’daki güçlerin komutasını da üstlenmişti.

Bu şekilde hem ülkedeki 100 bin Amerikan askerinin, hem de 45 NATO ülkesinden yaklaşık 40 bin askerin komutasını üstlenmiş oldu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Petraeus’un Afgan operasyonunun komutanlığına atanmasının buradaki strateji açısından bir değişikliğe yol açmayacağını söylüyor.

Önceki komutan Orgeneral Stanley McChrystal, Rolling Stone dergisinde Amerikan yönetiminin sivil yetkililerini eleştirdiği ve alaycı dille yerdiği bir mülakatının yer alması ardından görevden alınmıştı.

BBC Savunma Muhabiri Nick Childs, müttefiklerin komuta devir teslim süreci konusunda rahatsızlıkları olduğunu, bazı diplomatların Petraeus’un atanması konusunda kendilerine danışılmadığından yakındığını bildiriyor.

McChrystal’ın görevden alınması, özellikle Avrupa’da Afganistan’daki operasyon konusunda şüphelerin derinleştiği ve can kayıplarının arttığı bir döneme rastlıyor.

NATO’nun sorumluluğu Afgan ordusuna bırakma planlarında da aksamalar var.

Eğitim projeleri yeterli eğitmen bulunamaması dolayısıyla gecikirken, ABD’de konuyla ilgili bir müfettişin hazırladığı raporda, Afgan ordusunun becerilerinin çoğu zaman gerçekte olduğundan daha gelişkin varsayıldığı belirtiliyordu.

Bu arada NATO gücü de değişimden geçiyor. Hollanda Ağustos ayında askerlerini çekecek. Kanada kuvvetleri de gelecek yıl ülkeden ayrılacak.

Ülkedeki varlığını son aylarda takviye eden ABD de, sene sonunda başlayacak bir gözden geçirme ardından asker sayısını azaltmaya başlamak istiyor.

Müttefiklerin kayıpları yılın ilk altı ayında iki katına çıktı. (BBC)

1250300cookie-check“Çuvalcı general Afganistan’da işbaşında”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.