Çuvalcı general için kum saati çalışıyor

The Financial Times başyazısında “Afganistan’da geri sayım başladı” diyor. Yazıda özetle şu görüşlere yer veriliyor:

“ABD’nin Afganistan’daki komutanının ani bir şekilde değiştirilmesi, savaş politikasının yeniden değerlendirilmesini zorunlu kılabilir. Zaten buna geç kalınmıştı. Eski komutan Orgeneral Stanley McChrystal tarafından geliştirilen iddialı ve teoride kusursuz direnişle mücadele stratejisi, içeride siyasi destek, cephede yeteri kadar asker ve belki de en önemlisi Kabil’de bunun çalışmasını sağlayacak güvenilir bir hükümetten yoksundu.”

Afganistan’da savaş 10’uncu yılına girmek üzere ve işler planlandığı gibi gitmiyor. Sonunda bir felaket yaşanması, Amerikan ve NATO güçlerinin güvenilirliğini kaybetmesi ciddi bir olasılık ve başarısızlığın sonuçları çok ağır olacak.”

Daha önce Batı’nın Sovyet işgali ve Irak savaşı sırasında Afgan halkını iki kez yalnız bıraktığı belirtilen yazı şöyle devam etti:

“Şimdi yeni komutan Orgeneral David Petraeus’un ülkedeki kötü gidişatı tamamen tersine çevrimek için değilse bile, Afganistan’ın uçuruma yuvarlanmasını önlemek için önünde biraz da olsa zaman var. Başkan Barack Obama, Afganistan çekilme hedefi için Temmuz 2011 tarihini telaffuz etmişti. Ama pratikte, Irak’tan çekilme operasyonun mimarı olan Petraeus’un, Afganistan’da ilerleme kaydetmek için bu yılın Aralık ayına kadar vakti var.

Bu süre içinde NATO’nun Lizbon zirvesi yapılacak, Amerikan Yönetimi yeni bir dış politika değerlendirmesine gidecek ve Kongre ara seçimleri düzenlenecek. Tüm bunlarda Afganistan mercek altına alınacak ve ne kadar ilerleme kaydedildiğine bakılacak. Taliban ve destekçileri de Afgan operasyonuna katılan ülkelerin ve Afgan halkının iradesini kırmak için elinden geleni yapacak. Çünkü Taliban ve müttefikleri korku salarak ve NATO birliklerine saldırılar düzenleyerek ittifakı oyalabileceğini biliyor. Bu yüzden Orgeneral David Petraeus, Taliban’la anayasal sınırlar içinde müzakereye girebilmenin önşartı olarak, militanların cephede zayıflatılmaları gerektiğini söylüyor.”

1249940cookie-checkÇuvalcı general için kum saati çalışıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.