Uzaktan kumandalı hakim olmaz

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, mahkemenin 53. kuruluş yıldönümü töreninde bir konuşma yaptı.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de katıldı.

Zühtü Arslan şu ifadeleri kullandı:

Fikri ve vicdanı hür olmayandan hakim olmaz. Aklını ve vicdanını başkalarına kiralayan veya iradesine ipotek konmasına izin veren kişiden hakim olmaz. Hukuk devletinde, uzaktan kumandalı yargı da yargıç da düşünülemez.

Demokratik toplumlarda yargıya düşen görev, topluma ve siyasete nizam vermek değil, hukuk kurallarını adalet süzgecinden geçirerek uygulamak, bu suretle uyuşmazlıkları çözmektir. Ancak bu durumda yargı ve yargıç, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olabilir.

Hiçbir organ diğerlerinin yardımı olmadan hiçbir sorunu çözemez. Bağımsız ve tarafsız bir yargıya sahip olmamız kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Mahkememiz değişim sürecinin başında bulunuyor. Bireysel başvuru önemli bir işlev görmektedir.

Ülkemizin bugün itibariyle ulaşmış olduğu ekonomik ve siyasal gelişmişlik düzeyinde, yeni anayasa kaçınılmaz bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. Yeni bir anayasanın gerekliliği noktasında, toplumda çok geniş, hatta tam bir mutabakat olduğu bilinmektedir. Şu anda ihtiyaç duyulan, anayasa yapımı sürecinin tüm aktörlerinin etkili bir irade ortaya koymalarıdır.

Yeni Anayasa için zemini hazırlamak hepimizin sorumluluğundadır. Yeni Anayasa arayışı yeni bir konu değildir. 150 yıldır yeni Anayasa aranmaktadır.

Kopyala-yapıştır yöntemiyle yeni anayasa yapılması ne kadar yanlışsa, güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, insan hakları, çoğulculuk gibi demokratik anayasaların olmazsa olmaz unsurlarını dikkate almadan bir anayasa yapmaya çalışmak da o derece yanlış olur.

Yeni Anayasa sihirli bir değnek değildir. İyi bir anayasa kadar, iyi bir anayasa yorumcuları ve uygulayıcıları gerekir.

1451310cookie-checkUzaktan kumandalı hakim olmaz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.