Uzaydan gözetlenen Suriye’ye suçlama

Daily Telegraph’ta yer alan haber şöyle:

“Jane’s Intelligence Review dergisinin incelediği uydu fotoğraflarına göre Suriye, İsrail ile yeni bir düşmanlık dalgasını kışkırtabilecek bir adım atarak kimyasal silahlarını yeniden yapılandırıyor.

İsrail 2007 yılında Suriye’deki nükleer araştırma merkezi olduğundan kuşkulanılan bir tesise saldırmıştı.

Suriye’nin zaten onyıllardır kimyasal silahları bulunuyor. Ancak alınan yeni uydu görüntüleri, bilinen tesislerde ciddi bir yenileme faaliyeti olduğunu ortaya koyuyor.

Derginin haberine göre karmaşık filtreleme sistemleri ve soğutma kuleleri bulunan imalat ve depolama yapıları inşa edilmiş. Irak’ın işgalinden hemen önce Suriye’nin bu ülkeden kimyasal silah aldığından kuşkulanılmaktaydı.

Jane’s Intelligence’a göre ülkenin kuzeybatısında yer alan önemli bir kimyasal silah üretim ve depolama tesisi olan El Safir’deki çalışmalar da 2005 yılında başlamış.

Derginin editörüne göre bu durum, Suriye’nin İsrail ile çıkabilecek bir çatışmada caydırıcılık ya da kuvvet desteği sağlamak istediğini gösteriyor. Böylece Türkiye arabulucuğunda İsrail ile görüşen ülkenin aynı zamanda nükleer tesis üzerinde çalışıp kimyasal tesislerini de geliştirdiği ortaya çıkmış oldu.”

1188640cookie-checkUzaydan gözetlenen Suriye’ye suçlama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.