Van’da ölü sayısı 570

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, (AFAD) bugün itibariyle Erciş Depremi’nde 570 kişinin öldüğünü, 2 bin 555 kişinin yaralandığını açıkladı.

Deprem bölgesinde havanın soğuması ve zaman zaman da yağmurun etkili olması nedeniyle depremzedeler güç şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. En vahim haberse Van Valisi’nden geldi. Van Valisi Münir Karaloğlu, 2 bin 200 konutun kullanılamaz halde olduğunu belirttiği köylerde henüz bir çalışmanın olmadığını söyledi. Kışın Van’da çok sert geçtiğinin altını çizen Karaloğlu, “Kışı çadırda geçirme imkânımız yok. Önce prefabrik ev daha sonrada kalıcı konutlar yapılmalı” dedi.

269 HASTAYA NAKİL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında “Birliğe Çağrı Platformu” üyesi 23 STK Başkanı Van’a giderek incelemelerde bulundu. İlk olarak Van’da bulunan Sivil Savunma Bölge Müdürlüğü’ndeki kriz merkezini ziyaret eden platform üyelerine bölgedeki durumu anlatan Vali Münir Karaloğlu, il merkezinde 6 binanın tamamen yıkıldığını, 3 binada arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini, Erciş’te ise 85 binanın yıkıldığını 65 binada çalışmaların devam ettiğini anlattı. Karaloğlu, Erciş’te 1709 kişinin arama kurtarma çalışmasında görev yaptığını belirterek, 6 helikopterin, 2 ambulans uçağın çevre illere 269 hastayı nakil ettiğini söyledi.

GÖÇ HAZIRLIĞI VAR
Halen çadır almayanlar evlerinin çevresine kurdukları derme çatma baraka ve naylondan yapılan barınaklarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken çocukların hastalanmaya başladığı belirtildi. Depremde evleri ağır hasar gören aileler yıkılmak üzere olan evlerine girerek eşyalarını binalardan çıkarmaya çalışıyor. Bazı kişiler balkon ve pencerelerden halatlara bağladıkları eşyalarını sarkıtarak kurtarmaya çalışırken bazı aileler başka kentlere göç etmeye hazırlanıyor.

HASTALARIN DURUMU İYİ
Depremin ardından Türkiye’nin dört bir yanından bölgeye gelen sağlık ekipleri, yoğun bir çalışma yürütüyor. Erciş ilçe spor salonunda oluşturulan Sahra Hastanesi’ndeki sağlık organizasyonundan sorumlu İstanbul Sağlık Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Doğaç Niyazi Özçelik, “Transfer ve nakil çalışmalarında görev alıyoruz, 2 bölgede hastane kurduk, 1’i poliklinik, 3 bölgede hizmet veriyoruz. Kalbi durmuş pek çok hastayı çevirdik. Yoğun bakımlara gönderdik. Kurtardığımız hastaların pek çoğunu yaşattık” dedi.

ÖN HASAR TESPİT RAPORUNDA SON DURUM
Van’da meydana gelen deprem sonrasında Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından görevlendirilen teknik ekip bölgede dün başlayan başlanan ön hasar tespit çalışmalarına devam ediyor. Yapılan hasar tespit çalışmalarında, Van İli Merkez İlçesi, köyleri ve Erciş İlçesi merkez mahallelerinde bugün saat 10.00 itibari ile toplam 7069 bina incelendi.

DEPREMZEDEYE SGK ŞOKU
7.2 ile yıkılan Van’da yaralar sarılmaya çalışılırken Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklama depremzedeleri şoke etti.

SGK Genel Müdür Vekili Prof. Murat Karaşen imzasıyla yayımlanan ilaç teminine ilişkin duyuru, hasta depremzede bile olsa katılım payından vazgeçilmediğini ortaya koydu.

Akşam’ın haberine göre; SGK’nın önceki gün resmi internet sitesine koyduğu ‘Reçete Temini Hakkında-Van Deprem Bölgesi’ başlıklı duyuruda şöyle denildi: ’23 Ekim 2011’de Van’da yaşanan deprem nedeniyle Medula Eczane Provizyon Sistemi’nin çalışmadığı veya çalıştığı halde çeşitli sebeplerle hak sahiplerinin ilaçlarını temin edemedikleri bilgisi kurumumuza ulaşmıştır.’

ECZANE TAHSİL EDECEK
SGK duyurusuna göre deprem bölgesinde genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü bulundukları kişilere karşı eczanelerin dikkat edeceği hususlar özetle şöyle:

Kurum sağlık yardımlarından faydalanan kişilerin tedavileri sonucu düzenlenen reçete muayene katılım payı (2 TL ve 3 TL) eczane tarafından tahsil edilecektir. Çalışan kişilerden alınacak olan %20 ilaç katılım payı eczane tarafından tahsil edilecektir.

(1 ARALIK 2011’den sonra) Emeklilerden alınacak %10 ilaç katılım payları maaşlara yansıtılarak daha sonra tahsil edildiğinden eczane tarafından ayrıca tahsil edilmeyecektir.

Eşdeğer ilaç uygulaması gereği oluşabilecek fiyat farkı eczane tarafından hastadan elden tahsil edilecektir.

Hastalara teslim edilen ilaçlara ait karekodlar/kupürler İTS işlemi daha sonra tamamlanmak üzere reçeteye eklenecektir. Reçeteye eklenen karekodların İTS işlemleri mutlak suretle MEDULA Eczane Sistemi üzerinden tamamlanacaktır.

Muayene katılım payları 1Aralık 2011 tarihinden sonraki reçetelere aktarılacaktır.

CUMHURİYET BAYRAMI İPTAL
Öte yandan deprem nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için yapılacak törenler iptal edildi.

Vatan Caddesi ve Bağdat Caddesi’nde resmi geçit töreni yapılmayacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Çankaya Köşkü’nde yapılacak resepsiyonu iptal etmişti.

1316270cookie-checkVan’da ölü sayısı 570

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.